Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mýtné možná hned tak spuštěno nebude, ÚOHS si dává na čas

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Pokud ministerstvo dopravy podá rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o zrušení tendru na výběr mýtného, jak avizuje, stanovisko v druhém stupni potrvá tři čtyři měsíce. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

"Je to podle správního řádu. Splníme lhůty, které jsou nám dány zákonem," řekl Rafaj. Podle něj se po podání rozkladu rozběhne třicetidenní předkládací lhůta, kdy lidé, kteří pracovali na prvním stupni, musí dát dohromady celý spis a předat ho pracovníkům úřadu, kteří budou mít na starost druhý stupeň rozhodování. Musejí se vypořádat se spoustou námitek, musí se sejít rozkladová komise, která celou věc posoudí, vypracuje návrhy na rozhodnutí, pak se napíše rozhodnutí a pak se podepíše, popsal Rafaj.

Antimonopolní úřad zrušil tendr na provozovatele elektronického mýta po roce 2019 tento týden. Ministerstvo dopravy za vítěze vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a slovenský SkyToll. Současným provozovatelem mýtného systému v Česku je společnost Kapsch. Antimonopolní úřad tvrdí, že zadavatel porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí zatím není pravomocné, ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) oznámil, že se proti němu bude bránit. Nový mýtný systém má fungovat od ledna 2020 a podle Ťoka je jeho spuštění v ohrožení.

Rafaj odmítl průtahy ze strany ÚOHS, zadavatel podle něj mohl rozhodnutí respektovat, pak by měl dostatek času vypsat soutěž, řekl.

Úřad zrušil tendr ze dvou důvodů. Vedle neurčitosti některých podmínek zakázky se úřadu nelíbilo, že ministerstvo rozesílalo dokumentaci na přepisovatelných flash discích. Rafaj dnes zmínil, že úřad flash disky nezavrhuje. "Musí to být uděláno tak, aby to předání bylo transparentní a aby bylo jasné a aby o něm nikdo nemohl diskutovat, že někdo byl diskriminován," řekl.

O část flash disků s dokumentací k mýtné zakázce se nyní ministerstvo s úřadem soudí. Úřad je ministerstvu dopravy odmítl vrátit, a proto se ministerstvo obrátilo na soud. Rafaj dnes zopakoval, že úřad je vrátí, až bude ukončeno celé správní řízení. "Toto je běžný postup," dodal.

Témata:  Petr Rafaj mýtné ÚOHS doprava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy