Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kůrovce jsou ve všech lese, nejen v našich, brání se odvolaný ředitel Lesů ČR

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hradec Králové - Odvolaný generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád odmítl, že by kvůli jeho řízení státní podnik nezvládal likvidaci kůrovcové kalamity. Problém se se podle něj netýká pouze lesů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků lesů hospodařících v obdobných podmínkách, a to i v sousedních zemích. Szórád to dnes uvedl ve svém prohlášení.

Právě nezvládnutím řízení podniku při likvidaci kůrovcové kalamity ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) zdůvodnil Szórádovo odvolání. Podle Szóráda to není objektivní vysvětlení.

Szórád uvedl, že na několika krátkých schůzkách s ministrem Milkem nedostal dostatečnou příležitost mu záležitosti řádně ozřejmit, vysvětlit příčiny problému a navrhnout řešení. "Zpracované materiály a výzvy k řešení mimořádných situací zůstaly nenaplněny a je bezpochyby, že se mi nepodařilo rozptýlit jeho nedůvěru v mou osobu," uvedl Szórád.

Chřadnutí lesů spojené s kůrovcovou kalamitu lze podle něj v Česku zaznamenat s různou intenzitou od 90. let minulého století, přičemž se zvětšuje s rostoucími klimatickými extrémy. "Podnik přijal řadu organizačních a provozních opatření a dlouhodobě předkládal návrhy k řešení situace, které se ovšem nepodařilo prosadit. Obávám se, že bez širší spolupráce napříč resorty nebude v silách podniku, natož jednotlivce, byť v pozici generálního ředitele, s tímto stavem, který překračuje meze standardu, něco reálně udělat," uvedl Szórád.

Podnik je podle něj v pozici veřejného zadavatele a nemůže tak pružně reagovat na vznikající situace a přijímat rychlá řešení. Stát by měl podle Szóráda operativně umožnit výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek. A to vyhlášením krizového stavu nebo zřízením pozice vládního zmocněnce, který bude oprávněn výjimku v zájmu řešení mimořádných situací udělit.

Problémem při likvidaci kalamity je podle Szóráda i nedostatek pracovníků. "Je nezbytné zjednodušit a ujasnit pravidla pro zaměstnávání zahraničních pracovníků, zejména z Ukrajiny a Srbska," uvedl.

Szórád také uvedl, že okolní státy uvolnily na podporu vlastníků lesů významné sumy na překonání krize vyvolané kalamitami a pádem cen. "Zejména Bavorsko pružně uvolnilo částku 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) a umožnilo finančními podporami vlastníkům lesa akceptovat významné snížení cen dříví. V České republice se obdobný krok neudělal. Pak je pochopitelné, že se nepříznivý cenový vývoj musí odrazit ve výsledcích hospodaření jednotlivých vlastníků," uvedl Szórád.

Lesům ČR v letošním prvním čtvrtletí klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 1,25 miliardy korun. Do zisku i tržeb se podle podniku negativně promítlo významné snížení cen dřeva.

Milek řízením podniku dnes pověřil dosavadního ředitele lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáše Pospíšila. O situaci a řešeních kalamity bude v úterý jednat meziresortní skupina za účasti premiéra v demisi Andreje Babiše a ministrů zemědělství a životního prostředí Jiřího Milka a Richarda Brabce.

Témata:  Lesy ČR kůrovec dřevo lesy ekologie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy