Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce bude kvůli výrokům o Klausově amnestii dál řešit NSS, s námitkou neuspěl

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Kárnou žalobu na pražské soudce Kamila Kydalku kvůli výrokům o amnestii bývalého prezidenta Václava Klause bude na Nejvyšším správním soudu (NSS) dál řešit kárný senát Jakuba Camrdy. Server Česká justice.cz dnes uvedl, že Kydalka u soudu neuspěl se svou námitkou proti Camrdově podjatosti.

Kydalka podal námitku vůči předsedovi senátu Camrdovi na jaře a soud následně odložil projednávání kárné žaloby na neurčito. Kárný senát ji měl přitom projednat už na konci února, tehdy se ale Kydalka omluvil ze zdravotních důvodů. Kydalka již dříve serveru Česká justice sdělil, že předsedovi kárného senátu nestačila jeho neschopenka jako omluva a požadoval potvrzení od lékaře, že se k soudu nemůže dostavit. Dostal prý ale šibeniční termín, do kterého nebylo možné požadavky splnit, což byl jeden z důvodů pro podání námitky podjatosti. Vedle toho Kydalka v námitce poukazoval na to, že Camrda dříve pracoval jako náměstek na ministerstvu spravedlnosti, a to prý zpochybňuje jeho objektivitu.

Mluvčí NSS Sylva Dostálová serveru řekla, že Nejvyšší správní soud 18. dubna rozhodl o tom, že předseda kárného senátu Camrda není vyloučen z projednávání a rozhodování v Kydalkově kauze.

Kárnou žalobu podal na Kydalku předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Důvodem bylo to, jakým způsobem kritizoval pro Seznam Zprávy Klausovo amnestijní rozhodnutí a jeho domnělé pozadí. Podle Kydalky měl aboliční článek amnestijního rozhodnutí pomoci konkrétním lidem a mimo kamery Kydalka prý sdělil reportérce Sabině Slonkové domněnku, kdo si abolici - tedy zastavení vleklých trestních stíhání - objednal a kolik zaplatil. Šlo prý o 300 milionů korun, důkazy ale podle zveřejněné reportáže nezazněly.

Kydalka už dříve stanul před kárným senátem kvůli tomu, jak vstoupil do debat kolem komunálních voleb v obci u Prahy. Senát ho v roce 2015 uznal vinným, žádný postih mu neuložil. Jako dostatečný trest hodnotil samotné projednání kárné žaloby. Kydalka vnímal rozhodnutí kárného senátu jako omezení své svobody projevu a obrátil se na Ústavní soud.

Podle něj Kydalka skutečně porušil povinnost zdrženlivosti, která představuje zvláštní omezení svobody projevu u soudců. Představitelé justice si musí uchovávat odstup od politické soutěže, a to na jakékoliv úrovni, zdůraznil Ústavní soud. Kydalka si poté stěžoval u Evropského soudu pro lidská práva, který ale podle České justice odmítl jeho stížnost jako nepřípustnou.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) amnestie Václav Klaus soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy