Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pátek bude předsednictvo ČSSD projednávat kandidáty na ministry

ČSSD
ČSSD
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V pátek odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD, aby projednalo stranické nominace do menšinové vlády, kterou by sociální demokracie mohla vytvořit s hnutím ANO za podpory KSČM. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Sociální demokraté by měli v kabinetu obsadit pět ministerstev a jména nominantů chtějí zveřejnit před vnitrostranickým referendem, které o vstupu do vlády rozhodne. Referendum začne v pondělí, výsledky budou známy 15. června.

Jako o kandidátovi na minstra vnitra se spekuluje o předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, sám se ale ke spekulacím dosud nevyjádřil. Ministrem zahraničí by se podle spekulací médií mohl stát europoslanec Miroslav Poche, podle informací ČTK se ale proti jeho nominaci staví prezident Miloš Zeman.

Jako o možném ministru práce a sociálních věcí se mluví o krajském předsedovi ČSSD na Vysočině Petru Krčálovi, jenž je ředitelem Domova Jeřabina na Pelhřimovsku, který se stará o lidi s mentálním postižením. Krčál dnes ČTK řekl, že oficiální nabídku na post ministra práce zatím nedostal. Předpokládá, že se situace vyjasní do čtvrtka nebo do pátku. "Pokud bych o tom měl uvažovat, tak za situace, že dám dohromady tým lidí, kteří budou dělat jednotlivé agendy," podotkl.

Ministerstvo práce by mohla převzít také nynější náměstkyně Gabriela Nekolová, která má na starosti nezaměstnanost a sociální vyloučení. Serveru Seznam zprávy potvrdila, že nabídku dostala.

V souvislosti s obsazením ministerstva zemědělství se objevily spekulace, že by úřad mohl převzít Miroslav Toman, který ho již vedl v úřednické vládě Jiřího Rusnoka v letech 2013 až 2014. Hospodářské noviny dnes uvedly, že by se ministrem mohl stát i senátor Karel Kratochvíle, který ale ČTK řekl, že o funkci nemá zájem a odmítl by ji, pokud by mu byla nabídnuta.

O tom, kdo by se mohl stát ministrem kultury, zatím není jasno.

Změny se očekávají i na dalších ministerstvech, například dosavadní ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) oznámil, že v další vládě už nebude pokračovat. Místopředseda ČSSD Martin Netolický proto vyzval premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby před referendem v sociální demokracii zveřejnil i nominanty ANO do koaliční vlády. Zdůvodnil to tím, že by straníci měli mít kompletní informace pro rozhodování o vládní spolupráci. Babiš ale jména ministrů za ANO prozrazovat nebude, nejprve je chce sdělit prezidentu Miloši Zemanovi.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) vláda politici ministerstva

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy