reklama

Výstavba trvala zhruba půl roku a poslední vysílače byly spuštěny v první polovině května. Dohromady je v síti provozováno 26 základních vysílačů.

V případě, že mají domácnosti svojí individuální anténu, stačí obvykle pro naladění přechodové sítě pouze zvolit volbu automatického ladění na svých televizních přijímačích. Podmínkou je, že mají televizi nebo set top box s potřebnými parametry pro přijímání nového standardu vysílání DVB-T2. Seznam ověřených přijímačů, který je průběžně aktualizován, je zveřejněný na www.dvbt2overeno.cz a nyní obsahuje více než 1600 modelů všech značek.

Ti, kdo bydlí v bytových domech a přijímají vysílání přes společné televizní antény (STA), musí prostřednictvím společenství vlastníků kontaktovat servisní firmu, která STA upraví. Kontaktovat specializované firmy by měli co nejdříve, aby měli jistotu, že vysílání ve vysoké kvalitě budou moci sledovat včas.

Po listopadu 2019 už bude přechodová síť DVB-T2 jedinou digitální platformou, kde bude pozemní vysílání ČT na celém území státu k dispozici. Na nový standard DVB-T2 se celé Česko musí podle rozhodnutí vlády, evropských orgánů a mezinárodních dohod kompletně přesunout v červnu 2020. Vedle veřejnoprávního přechodového multiplexu vznikla ještě komerční síť Českých Radiokomunikací a dále síť společnosti Digital Broadcasting.

DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T umožňuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí. Vysílání DVB-T zároveň uvolní frekvenční pásmo 700 megahertzů datovým sítím pro novou generaci vysokorychlostního mobilního internetu.