Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček a Zeman se sejdou ve čtvrtek v Ostravě

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek dopoledne v Ostravě sejde s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Informaci Parlamentních listů potvrdil ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ve čtvrtek večer pak bude jednat premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. ČTK to sdělila mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Obě jednání se budou týkat vyjednávání o nové vládě.

Podle dřívějších informací se měl Zeman s Hamáčkem sejít příští týden ve středu, oba politici se ale potkají již tento týden ve čtvrtek v 11:00 v Ostravě, kde je Zeman na krajské cestě.

Dá se předpokládat, že Hamáček bude Zemana informovat o postupu vyjednávání o vládě. Bavit se nepochybně budou o koaliční smlouvě a programovém prohlášení, které si Zeman v posledních dnech prostudoval. Hamáček může s prezidentem předjednat také jména sociálnědemokratických ministrů. Podle zákulisních informací například Zeman nesouhlasí s tím, aby se ministrem zahraničí stal Miroslav Poche.

Ve čtvrtek v 18:30 se na úřadu vlády potkají také předsedové ANO a KSČM Babiš a Filip. Jedním z hlavních témat bude požadavek komunistů, aby v programovém prohlášení vlády nebylo zakotveno rozšiřování české účasti na vojenských misích.

Témata:  Miloš Zeman Jan Hamáček prezident ČR politici vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy