reklama

Od zavedení kontrol eviduje letiště 24 případů, kdy se na něj cestující obrátili s podezřením, že bylo zavazadlo poškozeno, nebo se z něj ztratily věci v souvislosti s touto kontrolou. Ve většině případů se podle mluvčího ale zjistilo, že zavazadla tuto kontrolu neabsolvovala. "To se potvrdilo pouze u tří reklamovaných zavazadel," uvedl mluvčí. V případě uznaných reklamací letiště uhradilo poškozené zámky.

Přesný počet dosud provedených kontrol ani případné nálezy nechtěl mluvčí z bezpečnostních důvodů sdělit. Denně v průměru letiště odbaví více než 20.000 zavazadel, během letních měsíců zhruba dvojnásobek. Podle dřívějších vyjádření vedení letiště jsou zpřísněné kontroly vykonávány u malé části zavazadel v řádech promile. Podle Pacvoně je každý cestující o kontrole dodatečně informován.

Dodatečné kontroly zavazadel zavedlo pražské letiště loni v polovině května. Bezpečnostní pracovník při nich vybrané zavazadlo otevře, kontrolním stěrem získá z jeho obsahu kontrolní vzorek a v detektoru prověří možnou kontaminaci výbušným materiálem. Celý proces se uskutečňuje na specializovaném pracovišti pod dohledem kamer. Podobné kontroly jsou běžné například v USA nebo Německu a letiště si od nich slibuje zvýšení bezpečnosti.