Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec šéfa vojenských výzkumníků? Kvůli novičoku to nebylo, tvrdí Bublan

František Bublan
František Bublan
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Z čela Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ) byl Bohuslav Šafář podle ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) odvolán z mnoha interních důvodů. Ministryně to dnes řekla novinářům, důvody Šafářova sesazení ale opět sdělit odmítla. Podle předsedy senátního výboru pro obranu Františka Bublana (za ČSSD) to s kauzou novičok nesouviselo, i když Šafáře za jeho vyjádření v této věci kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Šafář byl podle Šlechtové odvolán z mnoha důvodů, které nebude médiím sdělovat, protože jde o interní důvody související s vazbou mezi ústavem a ministerstvem obrany, jež je zakladatelem VVÚ. "Využila jsem neudání žádného důvodu vzhledem k tomu, že Vojenský výzkumný ústav je i naším dodavatelem, i my (ministerstvo obrany) mu dáváme nějaké zakázky," uvedla ministryně.

Sdělila také, že ji Šafář požádal, aby na VVÚ mohl zůstat. "Já jsem tomu vyhověla. Samozřejmě s ním budeme počítat nadále," dodala ministryně. Důvody svého odvolání se od ní nedozvěděl ani Šafář. "Paní ministryně jako zakladatelka našeho podniku má právo odvolávat ředitele. Svého práva využila, více vám k tomu nemůžu říct," řekl v pondělí ČTK.

Když v březnu Moskva označila Česko za možného původce novičoku, kterým byl v Británii otráven agent Sergej Skripal, řekl Šafář ČTK, že otravné látky se v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a že malé množství jich vyrábí i jeho ústav. Řádově jde o gramy, takže podle tehdejšího Šafářova vyjádření nejde o výrobu, ale spíš "laboratorní přípravu malého množství" kvůli otestování jejich vlastností.

Na jeho výrok se odvolával prezident Miloš Zeman v souvislosti se svým vyjádřením, že se v ČR novičok vyráběl. To další představitelé Česka odmítli. Babiš Šafáře za výrok kritizoval, jeho vyjádření podle něj bylo nešťastné. Šafářovo vystoupení podle předsedy vlády mohlo způsobit nedorozumění s prezidentem.

Témata:  Karla Šlechtová František Bublan novičok Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy