reklama

Česká televize na programu ČT24 bude vysílat v sobotu od 12:30 do 15:00 svatební speciál. Diváci uvidí v přímém přenosu vedle samotného obřadu také příjezdy hostů a královské rodiny k zámku Windsor, kde se odehraje svatební obřad, a pak projížďku novomanželů okolím zámku a městem Windsor. Hosty speciálu budou například odborník na britskou královskou rodinu a bývalý šéf protokolu prezidentů ČR Jindřich Forejt a historik Martin Kovář. Tématem speciálu bude rovněž současný stav britské královské rodiny a její role v tamní společnosti. Moderovat bude bývalý zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

Televize Prima zařadí na sobotu mimořádné živé vysílání od 10:00 hodin dopoledne na webech www.iprima.cz a facebookovém https://www.facebook.com/ftvprimazpravodajstvi/. Následně od 12:00 do 16:00 hodin bude speciální vydání moderovat reportérka Top Staru Michaela Široká. "Zároveň máme štáb přímo v centru dění, v anglickém Windsoru, odkud bude do tohoto speciálu živě vstupovat v průběhu celého sobotního odpoledne. Vše pak vyvrcholí informačním speciálem v sobotních Zprávách FTV Prima v 18:55 a také v 19"55 v Top Staru," uvedl Adam Halmoši z tiskového oddělení.

Na Nově budou mít diváci možnost sledovat od 12:00 speciál pořadu Volejte Novu, kde budou informováni o následujícím živém televizním přenosu z královské svatby a budou seznámeni se zákulisím příprav přenosu v Anglii i v televizi Nova. Poté bude následovat živé vysílání pořadu Královská svatba, který budou moderovat Lucie Borhyová a Rey Koranteng. Ve vysílání diváci uvidí mimo jiné 3D grafiku Windsoru. "Vrcholem programu pak bude živý přenos obřadu a diváci budou svědky slavnostního okamžiku, kdy si nastávající novomanželé řeknou své ano," uvedl ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Kamil Houska.

Deník Mladá fronta Dnes ke královské svatbě v sobotu přinese velkou grafiku. Zpravodajský portál iDNES.cz bude o přípravách svatby v pátek od 13:30 živě vysílat pořad Rozstřel s hostem Jindřichem Forejtem. V sobotu bude z Anglie informovat zpravodajka iDNES.tv Eliška Malínská a zhruba od 08:30 bude aktualizován hlavní článek, který bude obsahovat i on-line přenos ČTK. iDNES.tv v sobotu přinese kontinuální vysílání, včetně přenosu ze studia od 12:30 do 14:30 hodin s hosty a živými vstupy.

V rámci vydavatelství Czech News Center se svatbě bude věnovat zejména bulvární deník Blesk. "Na webu Blesku bude v sobotu on-line přenos a od 11:00 do 15:00 hodin bude vysílat i živé studio, které nabídne pohled odborníků," řekla ČTK mluvčí vydavatelství Adéla Mikešová.

Podobně i Seznam.cz chystá živý přenos z královské svatby přebíraný od světových agentur a zároveň speciální studio, ve kterém se budou střídat různí hosté, kteří budou svatbu komentovat. V pátek na televizi Seznamu poběží ještě pořad Mapa Jiřího Hoška, který natáčel v Británii a v němž se věnoval britskému předsvatebnímu šílenství.

Snoubenci si řeknou své ano v sobotu v pravé poledne místního času (13:00 SELČ) v kapli svatého Jiří na královském hradě Windsor. Snoubenci se ale dali slyšet, že si nepotrpí na přílišné oficiality, a tak má být jejich velký den plný veselí, zábavy a vyloučena z něj nebude ani veřejnost. Na svatbu, která má stát podle odhadu britských médií 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů Kč), bylo pozváno 600 hostů. Malebné městečko Windsor, které leží asi 30 kilometrů západně od Londýna, očekává příjezd až 5000 novinářů a 100.000 příznivců královské rodiny.