reklama

Začít by letos měla také oprava eskalátorů na Karlově náměstí. Naopak po opravě budou zprovozněny pohyblivé schody ve stanicích Anděl a Náměstí Republiky. Do budoucna DPP plánuje rozsáhlou obnovu stanic Nádraží Holešovice, Českomoravská, Kačerov nebo Roztyly.

"Na opravu Opatova je připravena zadávací dokumentace pro výběrové řízení na zhotovitele," řekl investiční ředitel DPP Tomáš Kaas. Podnik tak nyní vypíše tendr, v němž najde firmu, která stanici opraví. V případě Flory byl zatím schválen pouze tzv. investiční záměr, přípravy oprav teprve začnou.

Pro cestující nebudou stanice po dobu rekonstrukce uzavřené, jako tomu bylo například loni při opravě v Jinonicích. "Vždycky to bude za provozu. Samozřejmě, provoz bude ztížený, ale nemělo by to být tak, že se stanice úplně zavře," řekl Kaas. Kdy přesně opravy začnou, bude záležet na průběhu a výsledku výběrových řízení.

Letos začne také oprava eskalátorů na Karlově náměstí. Termín ještě není znám, podnik o něm nyní jedná s Prahou 2. Na Karlově náměstí by měl vzniknout i nový bezbariérový vstup. Práce na něm začnou po opravě schodů.

V polovině června bude otevřen zrekonstruovaný výstup stanice Anděl, v září pak stanice Náměstí Republiky. "Plánovaný termín se po dohodě se zhotovitelem podařilo dostat z druhé půlky září na 3. září s tím, že tam ještě některé práce budou dobíhat, ale to už cestující neuvidí," řekl Kaas.

Do budoucna chce podnik rekonstruovat nejen samotné stanice, ale i jejich okolí. Spolupracovat na proměnách okolí stanic by chtěl se soukromými firmami. Nyní se zabývá okolím stanice Nádraží Holešovice na lince C. "Za DPP můžu říct, že nechceme stavět žádné vládní město, ale přáli bychom si okolí stanice revitalizovat," řekl generální ředitel DPP Martin Gillar.

Na Roztylech se chystá zástavba nad autobusovým terminálem a za stanicí. O stavbě v okolí Roztyl se mluvilo již v minulosti, ale proti se tehdy postavili mimo jiné místní obyvatelé. Podle Gillara ale současný záměr není tak rozsáhlý, jako byl ten v minulosti. "Zjednodušeně řečeno je to o zastavění toho autobusáku, ne všech pozemků okolo," řekl Gillar. DPP jedná také o proměně na Kačerově a na Českomoravské.