reklama

Odvolání Šaška, který stojí v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) od léta 2014, souvisí podle Metnara s vyšetřováním hospodaření této tajné služby.

"Zahájil jsem řízení o zproštění funkce ředitele civilní rozvědky. Zítřejším dnem nabude na právní účinnosti," řekl Metnar serveru iDnes.cz. O Metnarově kroku už byl informován předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Pavel Blažek (ODS), uvedl iDnes.

Šašek je postaven mimo službu, dokud nebudou vyřešeny kontrolní procesy ohledně hospodaření tajné služby, sdělil Metnar webu Aktuálně.cz. "Pan generál mi stále dokola tvrdil, že je vše v pořádku. Jeho vyjádření z posledního týdne už mě nepřesvědčila," řekl Metnar pro Aktuálně. Dodal, že svým krokem chce zajisti objektivitu vyšetřování podezření týkajících se hospodaření tajné služby.

Šašek vede ÚZSI od července 2014. Vedením tajné služby pověřil Metnar nového Šaškova náměstka Radka Musílka, uvedl server Aktuálně.cz.

ÚZSI je civilní rozvědkou. Úkolem služby je chránit Českou republiku proti hrozbám, kterými jsou mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení a jejich komponent, ekonomická zločinnost, různé formy politického extremismu a podobně.

Podle zákona jmenuje a odvolává ředitele ÚZSI ministr vnitra se souhlasem vlády. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra.