Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát vrací poslancům novelu o cestovním ruchu, chce změny

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Vládní novelu zákona o cestovních ruchu, která zavadí garanční fond a přejímá další unijní pravidla, opět posoudí poslanci. Sněmovně ji dnes vrátil Senát, který v ní žádá několik čistě technických změn. Horní komora naopak neschválila v souladu s postojem ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) pozměňovací návrh, podle kterého by se zákon nevztahoval na ubytovací a stravovací služby.

Právě na působnost zákona se senátní debata zaměřila. Senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) upozornil na to, že se norma nedotkne jen cestovních kanceláří a agentur. Může podle něho zahrnout také hotely, penziony, nebo horské chaty, které k ubytování zprostředkovávají například v takzvaných balíčcích i další služby. Zařízením to podle Valenty přinese byrokracii a finanční zátěž, což může některé ohrozit.

Dostálová ale argumentovala tím, že Česko musí směrnici začlenit do právního řádu přesně, navrhovanou výjimku nepřipouští. Pokud by byla schválena, Česko by bylo podle ní odsouzeno k peněžité sankci. Uvedla také, že hlavní činnost ubytovacích zařízení nespočívá v nákupu externích služeb. "Doplňkové služby hotelu, pokud jsou poskytovány jako součást ubytování, nejsou samostatnými službami a nejsou tedy zájezdem ani spojenými cestovními službami," zdůraznila. To samé podle ní platí i o zprostředkování dalších služeb klientovi potom, co se ubytuje.

Ministryně se postavila i proti technických změnám, které Senát podpořil. "Jde o marginálie," podotkla. Zpravodaj Jan Horník (STAN) ale trval na tom, že úlohou horní komory je i to, aby nedokonalosti ze zákonů odstraňoval.

Garanční fond, který novela zavádí, by měl přispět k lepšímu zajištění ochrany klientů zejména cestovních kanceláří v případech úpadku. Cestovní kanceláře by do něj odváděly až 0,1 procenta ročních tržeb, koeficient bude podle novely stanovovat každoročně ministerstvo. Až bude ve fondu 50 milionů korun, odvod bude nulový. Naplnění fondu se předpokládá zhruba do dvou až tří let.

Plánované zřízení fondu reaguje podle ministerstva pro místní rozvoj na požadavek EU na plnou úhradu plateb klientům pří úpadku cestovní kanceláře. Cestovní kanceláře sice musejí být pojištěny, zákon ale připouští limit. Fond by představoval jakýsi "dozajišťovací mechanismus". U zájezdu v ceně 15.000 korun by odvod činil nejvýše 15 korun.

Novela má za cíl také sjednocení pravidel pro zájezdy v rámci vnitřního trhu EU, které zvýší ochranu spotřebitele. Zpřesní podmínky pro získání koncese k provozování cestovní kanceláře, přesněji vymezuj pojem zájezd a také se přizpůsobuje zvýšenému množství prodaných zájezdů na internetu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky cestovní ruch zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy