Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na falešné vnuky, varuje seniory policie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Karviná - Nový způsob okrádání seniorů prostřednictvím takzvaných falešných vnuků zaznamenali karvinští policisté. Vyšetřují případ, kdy podvodník pětaosmdesátiletou ženu podle informací ČTK přiměl, aby mu peníze přeposlala prostřednictvím online převodů peněžní společnosti Western Union. Novináře dnes o případu informovala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková, která znovu apeluje na důchodce, aby v podobných případech byli velmi opatrní.

Seniorku podle policie kontaktoval neznámý muž, který se představil jako vnuk. Tvrdil, že má finanční problémy a potřebuje pomoc. "Žena v dobré víře pomoct zašla na poštu a peníze ihned poslala. Nechala se přesvědčit o zaslání peněz formou online prostřednictvím společnosti, která takové služby nabízí," řekla mluvčí.

Podle informací ČTK šlo o služby společnosti Western Union. Podvodník ženu po celou dobu navigoval a říkal jí, co má dělat. Důchodkyně mu pak nadiktovala kód, který získala po vložení peněz. S jeho pomocí si podvodník v nedalekém městě peníze okamžitě vyzvedl. Po muži policisté pátrají.

"Máme za to, že takové finanční úkony jsou pro seniory obtížné a zatěžující, i přesto babička udělala vše, aby údajnému vnukovi pomohla. Ukázalo se, že paní uvěřila podvodníkovi a nechala se oklamat, o peníze přišla," řekla.

Policisté upozorňují seniory, aby v podobných případech byli velmi opatrní. Vždy si mají případné telefonické žádosti o peníze ověřit.

Témata:  krimi důchodci podvod

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy