reklama

ČR se loni poprvé dostala na sedmou příčku mezi nejdůležitějšími importéry do Německa, když přeskočila dosud sedmé Švýcarsko. "V Bavorsku se Česko poprvé dostalo na pozici třetího nejdůležitějšího dovozce. Lze tak hovořit o rostoucí závislosti Německa na českých dodavatelích," uvedl ředitel německé pobočky agentury CzechTrade v Düsseldorfu Adam Jareš.

Význam Německa jako exportního odbytiště pro téměř polovinu českých firem z řad malých a středních podniků za poslední tři roky vzrostl. Německo zcela dominuje jako náš hlavní exportní i importní partner a je druhým největším investorem v ČR.

"Pro 26 procent exportérů představuje vývoz do Německa více než 30 procentní podíl na celkovém exportu firmy, téměř každá desátá tam vyváží přes polovinu produkce," dodal generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

V letošním prvním čtvrtletí zatím český export do Německa klesl o dvě procenta na 346 miliard korun. Loni stoupl o 7,3 procenta na téměř 1,4 bilionu.

Nejčastějším problémem, který v Německu řeší 44 procent českých společností, je nalezení vhodných obchodních partnerů. Pro osm procent je pak problematické překonávání legislativních překážek. Více než čtvrtina exportérů se potýká i s konzervativností tamního trhu ve vztahu k dodavatelům z ČR.