Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Braňme média: Senátoři dostali na stůl petici na obranu médií veřejné služby

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Zástupci Senátu dnes převzali petici na obranu médií veřejné služby nazvanou Braňme média veřejné služby. Dokument mimo jiné vyzývá politiky, aby se zasadili o udržení nezávislého postavení médií veřejné služby. Podle autora petice Davida Smoljaka je pod ní 16.365 podpisů.

Autoři výzvy mimo jiné vyzývají k odmítnutí snahy části politiků média veřejné služby zrušit, zprivatizovat nebo převést pod jejich kontrolu. Tato média by podle nich měla zůstat nezávislá na politické moci.

Smoljak uvedl, že organizátoři byli příjemně překvapeni reakcemi občanů, kteří je při sběru podpisů ani jednou agresivně neodmítli. "My jsme tuto petici začali připravovat v reakci na poslední prezidentské a parlamentní volby, kdy nejvyšší ústavní činitelé začali velmi ostře útočit na média veřejné služby, zejména na Českou televizi, a nám to velmi připomnělo analogickou situaci v Maďarsku a Polsku," řekl Smoljak.

Petici převzali místopředseda Senátu Jiří Šesták (STAN) a předseda výboru pro vzdělávání, lidská práva a petice Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL). Předávání petice se uskutečnilo symbolicky pět minut před dvanáctou hodinou.

Papoušek uvedl, že senátoři nejprve proberou petici ve výboru, kam si pozvou zástupce petentů. Výbor by pak měl připravit návrh usnesení pro plénum Senátu, které by se mělo peticí zabývat, protože je pod ní víc než 10.000 podpisů.

Letos v dubnu organizace Reportéři bez hranic (RSF) zveřejnila zprávu, podle níž se v Česku zhoršila svoboda tisku. V hodnocení svobody tisku podle RSF Česko meziročně kleslo o 11 míst na 34. pozici. Na hodnocení Česka se podepsaly podle mediálního experta Jana Potůčka v prvé řadě množící se výpady vysokých veřejných činitelů proti médiím, které podněcují k nenávisti uživatelů na sociálních sítích.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky petice média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy