reklama

Mluvčí vlády Barbora Peterová existenci dopisu potvrdila. "Je to interní dokument, který nechceme medializovat," řekla ČTK.

Šlechtová ve středu Babiše požádala v otevřeném dopise, aby zadal vyhodnocení nákladů všech ministerstev minulé vlády na pracovní cesty. Požadavkem se brání obvinění z nehospodárnosti při využívání VIP služeb. Lidové noviny totiž napsaly, že jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb, stát za to zaplatil asi 310.000 korun. Babiš to označil po jednání vlády za plýtvání.

Šlechtová informace označila za nehorázné a účelové a napsala, že je proti ní jako člence vlády a ministerstva obrany vedena útočná diskreditační kampaň. Lidové noviny patří do vydavatelství Mafra, které vlastnil Babiš a stejně jako další majetek ho vložil do svěřenského fondu.

Babiš se již ve středu pozastavil nad formou, jakým ho Šlechtová k zajištění informací vyzvala. Dnes v dopise zaslaném členům vlády či jejich sekretariátům poznamenal, že moc nerozumí tomu, proč ministryně svou žádost členům vlády nesdělila osobně, "jak to děláme my všichni".

Ministry zároveň prosí, aby podle požadavku Šlechtové "na svých resortech spočítali náklady na zahraniční a tuzemské pracovní cesty ministrů, včetně využití leteckých tříd a vládní letky a nákladů na doprovod a související servisní služby". Údaje chce Babiš za celé období minulé vlády i dobu činnosti současného kabinetu.

Zároveň přidal své dva požadavky na vyčíslení všech externích poradenských a PR smluv navázaných přímo na ministra a na vyčíslení útrat za reprezentační fond kabinetu ministra. Vyúčtování chce mít k dispozici do pondělí 28. května.