reklama

Ministryně obrany Karla Šlechtová se znelíbila koaličním partnerům, tak ji Andrej Babiš musí „nechat odejít“. Mediální tlak, kterému nyní Šlechtová čelí, je na ni vyvíjen překvapivě silně právě z médií, která patří do svěřeneckého fondu, který Babiš musel zřídit. Možná však, že to takové překvapení ve skutečnosti není... A židle se kýve pod dalšími. Nedá se očekávat, že by dopis Šlechtové zaslaný Babišovi (v němž se snaží obhájit) něco změnil. Šéf už dávno rozhodl.

 Babišovi se holt Šlechtová „nehodí do krámu“ a bylo třeba na ni něco vytáhnout. Nutno podotknout, že ministryně obrany se nejprve sama znemožnila fotkou pejska na náhrobku neznámého vojína. Mediální masáž, která ale přišla následovně, budí dojem účelovosti. A o účelové „kampani“ mluví sama Šlechtová. Bohužel ji zřejmě nenapadlo, že ji proti ní mohl spustit sám Babiš. Jedno z jeho periodik v tomto týdnu na titulní straně prezentovalo zprávy o tom, že Šlechtová nadměrně utrácela za využívání VIP salónku pražského letiště. Veřejným tajemstvím je, že šéfredaktor daného periodika István Léko je nakloněn působení Andreje Babiš v politice. Proč by to ale Babiš dělal? Protože je politický pragmatik, velký obchodník a vyjednavač.

Šlechtová je totiž už delší dobu trnem v oku SPD Tomio Okamury, s níž hnutí ANO úspěšně odhlasovalo všechny sněmovní funkcionáře, především však leží v žaludku KSČM, která by měla nově vznikající Babišovu vládu tolerovat. KSČM se ostře ohrazují proti účasti českých vojáků v zahraničních misích, kterou právě Šlechtová vehementně brání a počítá s navýšením českých vojáků za hranicemi. Babiš ví, že odejitím Šlechtové se komplikace vyřeší. Řídí se logikou, která říká, že je někdy třeba obětovat i své vlastní lidi. Je smutné, že Šlechtová si svůj konec včas neuvědomila a poníženě zaslala Babišovi dopis, ve kterém žádá zpracování oficiálního vyhodnocení nákladů všech ministerstev od roku 2014 na zahraniční a tuzemské cesty. Babiš se na první pohled zachoval velkoryse a vyzval všechny ministry, aby požadované náklady vyčíslili.

Bude-li se Babiš řídit podobnou logikou, brzy se zřejmě dočkáme vyhazovu nejen Šlechtové, ale také ministra dopravy Dana Ťoka. Toho kritizuje nejen SPD, ale i KSČM a předpokládaný koaliční partner ČSSD. Komunisty a SPD kritizovaný ministr spravedlnosti Robert Pelikán odešel sám, pod nátlakem se s politikou rozloučí i ministr zahraničí Martin Stropnický. Babiš se k odchodu Ťoka přímo nevyjádřil, ale v minulosti ho velmi hájil – nyní mlčí. Ťok naopak sám přišel s tím, že v příští vládě být nechce. Je otázkou, zda je to skutečně rozhodnutí jeho samého. Spíše je pravděpodobnější, že si odchod Ťoka pojistila sociální demokracie, jejíž místopředseda Jiří Zimola se změnou v resortu počítá.

V aktuálním rozhovoru pro server iDNES Babiš neodpověděl ani na otázku, zda skončí výše zmíněná Šlechtová. „K tomu se nebudu vyjadřovat,“ uvedl. Komunisté hlasitě brojí i proti ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Toho však Babiš zatím stále hájí, je zřejmé, že ústupky vůči KSČM či ČSSD je ochoten činit pouze ve vybraných oblastech. Černý Petr vyšel bohužel na Šlechtovou a pravděpodobně i Dana Ťoka.