Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komu Zeman udělí státní vyznamenání? dnes něco naznačil

Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Slezské Pavlovice (Bruntálsko) - Prezident Miloš Zeman by mohl 28. října vyznamenat jednoho z válečných veteránů druhé světové války. Naznačil to na dnešní tiskové konferenci na závěr své cesty po Moravskoslezském kraji.

Zeman novinářům řekl, že ho během návštěvy zaujalo setkání s veterány na Slezské Hartě. Poznamenal, že mezi nimi byli i partyzáni. "Velmi si tohoto setkání vážím a dokonce není vyloučeno, že v případě jednoho z těchto veteránů si bude rezervovat 28. října ve svém diáři. Není vyloučeno, řekl jsem," podotkl Zeman.

V restauraci na břehu přehrady se Zeman u oběda setkal například s politickým vězněm Luďkem Eliášem či válečným veteránem a příslušníkem 1. československého armádního sboru v SSSR a přímým účastníkem Dukelské i Jaselské operace Jánem Ihnátikem. Oběda se účastnily i čtyři partyzánky Miroslava Kaštovská, Helena Esterková, Anastazie Králová a Dana Milatová.

Válečné veterány Zeman vyznamenává 28. října pravidelně. Letošní udělování řádů a medailí bude 28. října speciální, protože Česká republika a Slovensko oslaví výročí 100 let od založení společného státu.

Na přelomu května a června se bude svými návrhy na vyznamenané zabývat Sněmovna. Na předběžném seznamu sněmovních adeptů jsou třeba velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý, snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká nebo fotbalový brankář Petr Čech. Navrhnout by Sněmovna mohla také válečného letce Josefa Ocelku a Josefa Bernata, válečného veterána Květoslava Prokeše, kterého popravil komunistický režim za protikomunistický odboj, a Karla Husárka, jenž stál před okupací u vzniku československého pevnostního systému. Mezi navržené na nejvyšší státní vyznamenání by mohl patřit také rozhlasový pracovník Karel Lánský, který pomáhal po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 udržet vysílání rozhlasu.

Témata:  Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy