Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš před konferenci Globsec: Evropa má problém s Ruskem i USA

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropská unie má problémy ve vztahu s Ruskem i se Spojenými státy, řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před odletem na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec. Babiš dnes na konferenci v Bratislavě vystoupí spolu se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim a místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem v panelu věnovaném Evropské unii a otázkám hlubší integrace v rámci evropského bloku.

"Evropa má stále víc a víc problémů, a to nejen ve vztahu k Rusku, co se týká sankcí, ale také ve vztahu k našemu spojenci, Spojeným státům," řekl dnes ráno Babiš novinářům. "Spojené státy vypověděly klimatickou dohodu, dohodu s Íránem, zavedly nám cla," dodal.

Vztah USA a EU byl jedním z témat společné neformální večeře lídrů EU, která se konala v předvečer čtvrtečního summitu EU a západního Balkánu. Evropská unie se Spojenými státy vede jednání o zavedení trvalé výjimky z vysokých cel na dovoz oceli a hliníku. Dočasná výjimka pro EU platí do konce května.

Problémem Evropy podle Babiše zůstává migrace. "Mám pocit, že ty hlavní země v Evropě stále nepochopily, že to myslíme, jako země visegrádské skupiny, smrtelně vážně. Že je absolutně neakceptovatelné, aby někdo rozhodoval o tom, kdo v naší zemi bude žít nebo tady pracovat," prohlásil. EU stále hledá shodu na reformě společné azylové politiky, ke které přistoupila po krizi způsobené nekontrolovaným přílivem uprchlíků z válečných oblastí a ekonomických migrantů z chudých afrických zemí.

O migraci chce Babiš mluvit se svým rakouským protějškem Sebastianem Kurzem, s nímž se ve Vídni setká dnes odpoledne. Se spolkovým kancléřem se Babiš bude bavit také o spolupráci v dopravě a energetice. Dalším tématem setkání bude nadcházející předsednictví Rakouska Radě EU, které začne v červenci.

Kromě Babiše na konferenci Globsec vystoupí také ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Šéf české diplomacie bude mluvit v panelu zaměřeném na budoucnost EU z pohledu zemí visegrádské čtyřky, do níž patří Slovensko, Polsko, Maďarsko a Česko.

Loni se konference Globsec, která patří mezi významná mezinárodní setkání bezpečnostních expertů, politologů, politiků i zástupců soukromé sféry, účastnil tehdejší předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Český premiér vystoupil v diskusním panelu se svým slovenským kolegou Robertem Ficem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Sobotka vyzýval k tomu, aby Evropská unie v budoucnu přijímala významná rozhodnutí za účasti všech států i v případě, že bude uplatněn model takzvaně vícerychlostní EU.

Budoucí vývoj EU patří k hlavním tématům konference i letos. Diskuse se v Bratislavě povedou také o nestabilitě na Blízkém východě, zneužívání internetu a sociálních sítí teroristickými organizacemi k propagandistickým účelům a negativní dopady globalizace, kterými jsou nerovnost, migrace a radikalizace.

Témata:  Andrej Babiš EU Slovensko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy