Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie: Na Vysočině se pohřešuje 31 dětí

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Jihlava - Policie na Vysočině v současnosti pátrá po 31 dětech, každému z nich byla nařízena ústavní výchova. V posledních pěti letech se v kraji pohřešovalo 2045 dětí. Těch s nařízenou ústavní výchovou, nebo žádajících o azyl, které z určeného zařízení utekly, bylo přes 80 procent. Většinu pohřešovaných dětí se podařilo najít v pořádku, v roce 2013 ale byla jedna šestnáctiletá pohřešovaná dívka nalezena mrtvá, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Vražda dívky se stala 16. března 2013 v Jihlavě. Dívka zemřela poté, co byla nejdřív vyhozena z okna, a pak škrcena. Její tělo vrazi vyhodili do kontejneru a policisté ho poté našli na skládce. Dva vrazi dívky a další mladík, který jim pomáhal s odklízením těla, byli o rok později odsouzeni.

Ze všech dětí, po kterých policisté v uplynulých pěti letech pátraly, jich bylo 353 mladších 15 let. Děti podle Čírtkové často samy odcházejí z domova kvůli problémům, které neumí řešit. V současné době také často navazují kontakt s cizími lidmi prostřednictvím sociálních sítí. Nebrání se ani osobním schůzkám, což je velmi rizikové chování, uvedla Čírtková.

Na 25. května připadá mezinárodní den pohřešovaných dětí, známý jako Pomněnkový den. Připomíná se od roku 1983. Prvotním impulsem k tomuto kroku byl 25. květen 1979, kdy se v americkém New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec. Jeho rodiče už chlapce nikdy neviděli, uvedla Čírtková.

Témata:  krimi pohřešované osoby Vysočina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy