Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřiměřený trest? Pobodání policistů přezkoumá Ústavní soud

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Rozsudek nad Lukášem Hajným, jenž ve Velicích na Českobudějovicku pobodal dva policisty, ještě přezkoumá Ústavní soud. Hajný si odpykává 18 let ve vězení. Nedávno podal stížnost, rozhodnutí zatím nepadlo, zjistila ČTK z justičních databází.

Dovolání Hajného před časem odmítl Nejvyšší soud. Hajný v dovolání označil uložený trest za nepřiměřeně přísný a stěžoval si také na to, že justice neprovedla rekonstrukci ani vyšetřovací pokus na místě činu.

Podle Nejvyššího soudu ale rekonstrukce nebyla zapotřebí, pro verdikt stačily jiné shromážděné podklady. Trest je podle něj zákonný a řádně odůvodněný, nejeví se ani jako nepřiměřeně přísný, což tvrdila obhajoba.

Po útoku mladíka ovlivněného drogami jeden ze zasahujících policistů zemřel, druhý má trvalé následky. Hajný musí podle pravomocného rozsudku pozůstalým uhradit 1,3 milionu korun, dalších více než 400.000 má zaplatit pojišťovně. Součástí trestu je také ambulantní protidrogové léčení.

Útok se stal 18. prosince 2016. Hajný, který od dětství užíval drogy, tehdy vyhrožoval členům své rodiny a napadal je. Jeho matka proto zavolala na tísňovou linku a požádala policii o pomoc. Do domu se dostavila dvoučlenná hlídka z obvodního oddělení, jež vycházela z toho, že mladík je ozbrojen pouze násadou od koštěte.

Hajný nejprve udeřil prvního z policistů dřevěnou tyčí do úst. Když na něj hlídka vytáhla teleskopické obušky, bodl druhého z mužů kuchyňským nožem do břicha. Tomuto policistovi zachránila život operace, při níž mu lékaři museli odejmout slezinu. Jeho kolegu, kterého Hajný zasáhl nožem zezadu do hrudníku, se zachránit nepodařilo.

Mladík v minulosti vypověděl, že byl v den vraždy pod vlivem pervitinu a marihuany a že tři noci nespal. Nepoznal prý, že jde o policisty - myslel si, že jsou to "teroristi nebo gangsteři". Podle obhajoby navíc policisté situaci podcenili.

Témata:  Ústavní soud ČR vražda Policie ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy