reklama

Sedmadvacetiletý Strmiska podle obžaloby peníze vylákal od lidí, když se vydával za pracovníka sázkové kanceláře a později za jednatele sázkové společnosti. Hrozilo mu až desetileté vězení, brněnský soud ho loni v listopadu nepravomocně poslal za mříže na sedm let. Podle rozsudku měl také nahradit poškozeným vzniklou škodu.

"Trest považujeme za přiměřený s ohledem na vysokou škodu, ale i na to, že stejná trestní sazba se vztahuje i na případy se škodou ve stovkách milionů nebo v miliardách," uvedl tehdy v odůvodnění rozsudku předseda senátu Miloš Žďárský.

Strmiska si podle něj v minulosti přebral pod různými legendami peníze od 98 subjektů jako investice ke zhodnocení. Podle Žďárského měl možná Strmiska v úmyslu peníze vracet. "Nelze ale očekávat, že peníze ze sázek budou dlouhodobě přinášet zisk, protože jde o okolnosti, které nelze předvídat. Musel vědět, že nebude mít z čeho peníze řádně a včas platit," dodal soudce.

Muž se podle spisu dopouštěl trestné činnosti od srpna roku 2012 do února roku 2014. V době vynesení listopadového rozsudku byl vedený jako uprchlý, soud zasedal v jeho nepřítomnosti. Obhajoba se tehdy na místě odvolala. Po zrušení rozsudku krajský soud vypsal nový termín hlavního líčení na polovinu června.