reklama

Úřad nabízí v první fázi movitý majetek, například auta, kola, nádobí, pračky, nářadí, obrazy, sběratelské předměty nebo šperky. Do konce roku chce stát sytém rozšířit o nemovitý majetek. "Byl by tak na jednom místě koncentrován nepotřebný majetek státu," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Systém je na internetových stránkách www.nabidkamajetku.cz.

"Prodej majetku prostřednictvím elektronických aukcí výrazně posiluje transparentnost, veřejnou kontrolu a zásadně omezuje korupci. Digitalizace státu je prioritou této vlády a elektronické aukce jsou jedním z prvních kroků tímto směrem," uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO).

Aukce v systému se může účastnit každá fyzická či právnická osoba, která je v něm zaregistrována. Po přihlášení k aukci a souhlasu s jejími podmínkami může zájemce začít na vybraný předmět přihazovat, a to buď předem stanovený minimální příhoz či vlastní vyšší částku. O každém učiněném příhozu v aukci, do níž je zájemce přihlášen, bude informován e-mailem. O ukončení aukce a jejím výsledku jsou všichni účastníci aukce rovněž informováni e-mailem.

Z celkem 444 ukončený aukcí bylo podle úřadu zhruba polovina s příhozem. Vydražená suma za nabízené věci činí 600.000 korun, uhrazeno bylo zatím 439.000. Výherci mají 30 dnů na zaplacení. Zmařených aukcí bylo 11. Úřad od spuštění systému zaregistroval 84.390 unikátních uživatelů a 5802 zaregistrovaných odběratelů novinek.

Mezi příklady úspěšných aukcí ÚZSVM uvedl prodej grafického listu Českého Krumlova za 7700 korun, minimální cena byla 50 korun. Sadu zlaceného nádobí v aukci úřad prodal za 4000, minimální cena byla 300 korun.

Internetové stránky aukce obsahují tři základní sekce. Jde o nabídky nabídky majetku pro státní instituce, nabídky připravované a aktuálně vyhlášené nabídky pro veřejnost. Pokud má ÚZSVM nepotřebný majetek, nejprve jej podle zákona musí nabídnout dalším státním institucím. Když žádná neprojeví zájem, ÚZSVM začne připravovat převod nebo pronájem. Následně je majetek nabízen k prodeji nebo pronájmu veřejnosti.

ÚZSVM letos do konce dubna zvýšil příjmy meziročně o 17 procent na 525,7 milionu korun. Nejvíce získal z prodeje majetku, především pozemků, a to 329,7 milionu korun. Úřad vedle správy majetku zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po zemřelých bez dědiců nebo z trestné činnosti.