Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR se připojila k boji proti dezinformacím

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Toshiba

Helsinky - Česko se připojilo k činnosti evropského centra pro boj s hybridními hrozbami sídlícího v Helsinkách. Předseda české vlády v demisi Andrej Babiš to dnes oznámil na tiskové konferenci po jednání se svým finským protějškem Juhou Sipiläem. Centrum funguje od roku 2017 a metodami ochrany před netradičními způsoby boje se v něm zabývají odborníci z řady evropských států i USA. Česko je 16. státem, který se k činnosti instituce připojí.

Babiš uvedl, že Finsko patří k lídrům v ochraně proti hybridním hrozbám a že pro Česko je přístup k informacím v této oblasti významným přínosem. Helsinské centrum je platformou, kde sdílejí nejlepší praxi národní experti i zástupci Evropské unie a NATO. "Konkrétní spolupráce spočívá ve výměně personálu mezi agenturami a centry, abychom zjistili, jakou používají metodiku při řešení hybridních hrozeb, jak se k tomu staví strategicky," popsal novinářům státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Centrum se snaží zvyšovat povědomí o hybridních hrozbách například formou seminářů a školení, která jsou určena i pro představitele států nebo novináře, řekl českým médiím ředitel instituce Matti Saarelainen. "Naším hlavním cílem je zvyšovat povědomí o tom, že existuje fenomén hybridních hrozeb a že se jím musíme vážně zabývat," prohlásil.

Pro Finsko je podle něj aktuálně největším nebezpečím šíření nepravdivých informací. Saarelainen podotkl, že jedním ze způsobů boje v informační válce je aktivní přístup. "Musíme ukazovat, že máme vlastní pohled na věc založený na našich hodnotách," řekl.

Partnerskou institucí centra na české straně je ministerstvo obrany. Z českého pohledu bude stěžejním tématem spolupráce boj proti šíření dezinformací a také ochrana před kybernetickými útoky, v níž může Česko nabídnout vlastní postupy. Memorandum o spolupráci za Českou republiku podepsal velvyslanec Ivan Jukl.

Témata:  Andrej Babiš Finsko Česká republika fake news počítače

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy