reklama

První návrh na předběžné opatření byl podle mluvčí zamítnut, neboť žádal, aby se hra nehrála nikdy. Soud navrhovatele poučil, že institut předběžného opatření slouží pro dočasnost, dokud soud nerozhodne o žalobě.

Krajský soud následně dostal druhý, opravený návrh, podle něhož je dotyčná hra veřejná záležitost a naplňuje znaky nekalé soutěže. "Soud návrh zamítl s odůvodněním, že znaky nekalé soutěže to nenaplňuje," uvedla mluvčí. Doplnila, že navrhovatel se může do 15 dní od doručení odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Vlastní žalobou proti Národnímu divadlu Brno a dalším čtyřem spolupořadatelům se soud dosud nezabýval. Aktivisté v ní žádají, aby se žalovaní zdrželi provozování divadelní hry, kterou označují jako blasfemickou, tedy rouhačskou. Věc řeší i městské státní zastupitelství, podle jeho mluvčího Ivo Hahna eviduje méně než deset trestních oznámení.

Proti hře se ohradila církev i někteří politici. Na den uvedení hry, sobotu 26. května, připravují křesťanští aktivisté protest. Napsali také už dřív otevřený dopis primátorovi města Petru Vokřálovi (ANO). Podle dopisu hra vybočuje z ústavního práva na svobodu projevu a svobodu umělecké tvorby. Aktivisté pod otevřený dopis sesbírali asi 7000 podpisů.

Představení Naše násilí a vaše násilí přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí. Podle festivalových dramaturgů provokativním způsobem klade nepříjemné otázky. Týkají se náboženství, přístupu Evropy k situaci na Blízkém východě i nestejného nahlížení na oběti teroristických útoků v Evropě a Bagdádu či Kábulu.

Devátý ročník přehlídky je v plánu od 24. do 28. května. Nabídne přes 40 představení souborů z Česka i ciziny.