Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středočeská koupaliště mají od hygieniků výbornou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích je před zahájením sezony výborná. Vyplývá to z analýz prvních vzorků, které hygienici odebrali minulý týden. Přestože po celý duben a na začátku května panovalo výrazně teplé a slunečné počasí, na vývoji vodní mikroflóry se to dosud neprojevilo, informovala dnes ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Mírné zhoršení hygienici zaznamenali jen na koupališti Vyžlovka v okrese Praha-východ, kde má voda zhoršenou kvalitu kvůli zvýšenému množství fytoplanktonu a chlorofylu. Platí tam proto druhý stupeň na pětibodové škále. Na ostatních místech včetně nejnavštěvovanějších lokalit Středočeského kraje, jako jsou přehradní nádrže Orlík a Slapy, je voda hodnocena stupněm jedna.

Pyl ze stromů je podle Šalamunové koncentrován většinou na okrajích vodních ploch, fytoplankton se zatím objevuje v minimálním množství a díky tomu je průhlednost vody až tři metry.

Letošní koupací sezona oficiálně začíná 30. května. Ve středních Čechách je 21 sledovaných přírodních koupališť. Kvalitu vody hygienici hodnotí každý týden až do závěru sezony 1. září.

Témata:  koupaliště voda Středočeský kraj koupání hygienici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy