Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČRo odvysílá digitalizovaný proces se Slánským

Lidové milice
Lidové milice
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Český rozhlas převedl všech 183 nalezených magnetofonových pásků se záznamem procesu s Rudolfem Slánským do digitální podoby. Ode dneška do 28. května stanice odvysílá výběr některých momentů z vykonstruovaného procesu s někdejším generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Na webu nabízí kompletní materiály, které čítají celkem 60 hodin zvukového záznamu. ČTK o tom dnes informovala Blanka Bumbálková z oddělení komunikace ČRo.

Filmový materiál zahrnující zvukové a obrazové záznamy z procesu se Slánským a dalšími obviněnými a odsouzenými našel nedávno správce konkurzní podstaty ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech. Materiály převzal Národní filmový archiv a Národní archiv, který již v dubnu na svém webu první digitalizované záznamy zveřejnil.

Národní filmový archiv práce na záchraně a zpřístupnění nalezených dokumentů vyčíslil na sedm milionů korun. Prostřednictvím ministerstva kultury by však rád požádal vládu o přidělení peněz ještě do letních prázdnin, uvedlo v dubnu ministerstvo.

V procesu s takzvaným protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského bylo v roce 1952 vyneseno 11 rozsudků smrti a tři doživotní tresty. Bývalý generální tajemník komunistické strany Slánský byl popraven.

Audiovizuální a další dokumenty z procesu se Slánským nalezené v Panenských Břežanech jsou součástí archivního souboru Národního archivu s označením KSČ - Ústřední výbor 1945-1989. "Ministerstvo vnitra usiluje o co nejrychlejší zveřejnění nalezených archiválií na stránkách Národního archivu, aby k jejich obsahu měli badatelé snadný přístup a mohla začít otevřená vědecká diskuse co nejširšího okruhu badatelů," sdělila již dříve ČTK Marika Vitnerová z ministerstva vnitra, pod které archivy spadají.

V souvislosti s nálezem vyšlo také najevo, že Národní archiv nemá mezi svými dokumenty soudní spis z procesu, ačkoli by zde měl být uložen. Z někdejšího pražského krajského soudu, kde podle archivářky Aleny Šimánkové spis ležel do 90. let minulého století, pravděpodobně nikdy do centrálního archivu nedoputoval.

Historikové chtějí, aby stejně jako záznam z procesu s Miladou Horákovou se i proces se Slánským stal archivní kulturní památkou.

Témata:  komunismus soudy Český rozhlas justice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.