reklama

Werner S. tehdy čtyřiapadesátiletého starostu Hollsteina napadl u občerstvení s kebaby. Nejprve si ho prý zvláštně prohlížel, a pak se ho zeptal, zda je skutečně místním starostou. "Podříznu tě! Necháš mě zhynout žízní a do města vezmeš 200 cizinců," začal vzápětí křičet útočník, který dal starostovi na krk nůž se zhruba 20centimetrovým ostřím.

Útočníka, jemuž policisté naměřili 1,2 promile alkoholu v krvi, nakonec Hollstein přemohl s pomocí přítomných lidí, kteří pohotově zasáhli. "Bál jsem se o život," připustil později starosta, který je přesvědčen, že nebýt ostatních, už by možná nebyl na světě. Po útoku byl Hollstein převezen do nemocnice, ale vzhledem k tomu, že utrpěl jen lehké zranění, mohl být brzy propuštěn.

Obžalovaný Werner S. se dnes v prohlášení k činu přiznal, popírá ale, že by chtěl politika zabít. Tvrdí také, že důvodem útoku nebyla nenávist k cizincům.

Útok na starostu asi sedmnáctitisícového města vzbudil v Německu pobouření a tvrdě ho odsoudila i kancléřka Angela Merkelová (CDU). "Jsem zděšena útokem nožem na starostu Andrease Hollsteina - úlevu mi přineslo, že už může být znovu se svou rodinou," vzkázala tehdy prostřednictvím mluvčího na twitteru.

Napadení starosty naplno odhalilo často velmi těžkou situaci, v níž se nacházejí místní politici po celém Německu, kteří v souvislosti s migrací nezřídka čelí tvrdým výhrůžkám. Ty dostával v minulosti také Hollstein. Po útoku zase otci čtyř dětí, který v politice zůstal, přišly zprávy, které čin schvalovaly.

Útok na starostu Alteny připomněl pokus o vraždu pozdější primátorky Kolína nad Rýnem Henriette Rekerové z října 2015. Tu útočník, který nesouhlasil s její migrační politikou, bodl loveckým nožem do krku, přičemž jen těsně minul krční tepnu a míchu. Soud ho v roce 2016 poslal na 14 let do vězení.