Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM chce vyřadit novičok z jednání Sněmovny, tvrdí že t je jen útok na Zemana

Tváře soudruhů ve chvílích, kdy Zeman kritizoval kroky bolševiků, zvážněly a zkameněly
Tváře soudruhů ve chvílích, kdy Zeman kritizoval kroky bolševiků, zvážněly a zkameněly
Foto: Twitter

Praha - Komunisté chtějí vyřadit z dnešního jednání Sněmovny bod, který se týká záležitostí kolem jedu novičok. Podle nich už věc dostatečně probraly sněmovní výbory a projednávání záležitosti na plénu má sloužit jen jako útok proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Předseda KSČM Vojtěch Filip novinářům řekl, že o zařazení bodu se zasadili politici, kteří se nesmířili se Zemanovým zvolením. Novičok má dnes být prvním projednávaným bodem, což schválil organizační výbor Sněmovny a dnes to podpořili i politici ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

"Navrhovatelům tohoto bodu nejde o to, aby se k lidem dostaly další informace, ale jde pouze o jejich boj s prezidentem republiky, protože se cítí uraženi tím, že jejich kandidát nevyhrál," řekl Filip. Podle něj by se Sněmovna měla zabývat jinými záležitostmi a není vhodné její program zatěžovat "náhradními tématy".

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska je třeba, aby Sněmovna svým usnesením zmírnila škody u spojenců, které prezident napáchal výrokem o výrobě jedu v Česku. Podle jeho názoru konal Zeman úmyslně s cílem prospět ruské propagandě, což pokládá za hanebné. Základem pro usnesení Sněmovny podle dohody, ke které dnes došel organizační výbor, má být usnesení ze zahraničního výboru, že v České republice novičok nebyl vyráběn, konstatoval Kalousek.

Také předseda sociálních demokratů Jan Hamáček se odvolal na dohodu organizačního výboru. Usnesení zahraničního výboru považuje za relevantní a usnesení celé Sněmovny by mu podle něj mělo být podobné.

"Chceme, aby Sněmovna vyslala jasný signál, že v České republice se novičok nevyráběl a prezident Zeman poškodil Českou republiku na mezinárodním poli a posloužil ruské propagandě," řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle Víta Rakušana (STAN) by dnešní projednání záležitosti na plénu Sněmovny mělo znamenat definitivní tečku za diskusí o novičoku. "Chceme dnes ujistit zákonodárce, že k žádné výrobě novičoku v České republice nedochází," řekl. Podle něj to vyplývá ze zpráv tajných služeb, Zeman jejich závěry ale svévolně interpretoval.

Jedem novičok byl letos v Británii otráven ruský dvojitý agent Sergej Skripal. Británie z útoku obvinila Rusko, které ale zodpovědnost odmítlo. Moskva také tvrdila, že novičok mohl pocházet z Česka, což vyloučila ministerstva zahraničí i obrany. Podle české diplomacie se v Česku sice v mikroskopickém množství testují nervové jedy, látka použitá k útoku na Skripala se ale na českém území nikdy nevyráběla.

Témata:  KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy