reklama

"Bylo zjištěno, že prostředky, které od nich vybíral, ve větší míře do akcií neinvestoval. Naopak tyto prostředky využíval pro výplatu předchozích věřitelů, jimž tvrdil, že se jedná o výnosy z obchodování," uvedl státní zástupce Petr Hořín. Obžalovaný sedmatřicetiletý muž se hájí tím, že věřil, že dokáže peníze zhodnotit. Podle něj navíc byli všichni srozumění s tím, že se jedná o investici, která není jistá. Lidem sliboval až šestiprocentní úrok za měsíc.

Podle obžaloby muž podvodně lákal peníze od lidí od roku 2006 až do svého zadržení v květnu 2015. U soudu dnes vypovídal voják, který mu postupně dal 1,2 milionu. "Kolovaly o něm pověsti, že umí zhodnotit peníze. Naletěl jsem, jak jsem se dozvěděl na konci," řekl. Ze začátku byl opatrný. Nejprve dal obžalovanému jen 15.000 korun a částku postupně navyšoval. "Na začátku peníze vyplácel," uvedl voják. V měsíčních rentách dostal kolem 200.000 korun, škodu vyčíslil na bezmála milion.

Zeman podle svědků působil důvěryhodně a dojmem solidního člověka, jezdil drahými auty. Častým důvodem, proč mu svěřili své peníze, byly také dobré reference od jiných lidí. "Manžel to zjišťoval. Říkal, že tam má plno lidí od armády, uvěřila jsem tomu," řekla dnes u soudu další z poškozených. Jiný zmínil webové stránky obžalovaného. "Měl je udělané jako renomované firmy," uvedl. Lidem Zeman posílal i e-maily s vývojem cen akcií. O solidnosti jednání obžalovaného přesvědčovalo poškozené také, že s nimi uzavíral písemné smlouvy.

Kvůli investování si někteří dokonce půjčovali peníze od rodiny, známých či bank. Některým nakonec ztráta peněz ovlivnila i osobní život. "Zničilo to můj vztah, vztah syna a mezilidské vztahy v rodině se zhoršily," řekla u soudu jedna z poškozených. Zemana znala z armády a společně se svým synem a jeho známým mu dali přes 1,3 milionu. Z banky si na investování půjčila asi 350.000 korun, další peníze získala od babičky a rodičů. Nazpět nic v trestním řízení nevymáhá. "Nepřipojila jsme se k náhradě škody. Nevěřím tomu, že bych něco dostala zpátky," dodala.

Soud bude pokračovat ve středu výslechy dalších svědků a čtením výpovědí.