Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauze Promopro: Úřad vlády neuspěl s žalobou, má zaplatit pokutu přes půl miliardy

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Městský soud v Praze zamítl žalobu, kterou se Úřad vlády bránil více než půlmiliardové pokutě v kauze Promopro. Pokutu mu před čtyřmi lety vyměřil finanční úřad kvůli předraženému zajištění audiovizuální techniky pro české předsednictví EU, kterou firma Promopro připravovala. Uvedla to dnes Česká televize. Úřad vlády chystá podle informací ČT stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Firma Promopro zajišťovala během českého předsednictví EU v roce 2009 dodávky audiovizuální techniky na konference, zakázku získala v roce 2008 bez výběrového řízení. Policie se začala případem zabývat v roce 2011. Podle jejího zjištění byla smlouva nastavena tak, že si Promopro mohlo jednostranně a neomezeně diktovat ceny, a zakázka pak byla předražena o 388 milionů korun. Finanční úřad v dubnu 2014 vyměřil Úřadu vlády kvůli porušení rozpočtové kázně pokutu téměř 551 milionů korun. Úřad s pokutou nesouhlasil a podal k soudu žalobu.

Pražský městský soud začal kauzu projednávat v listopadu 2014. Stát se připojil jako poškozený a škodu vyčíslil na 938 milionů korun. Celkem justice v kauze Promopro potrestala devět podnikatelů. Nejpřísnější tresty dostali někdejší šéf Promopra Jaroslav Veselý a jednatel hlavní subdodavatelské firmy NWDC Vlastimil Maxa. Oba si mají odpykat devět let vězení. Oba loni podali k městskému soudu dovolání. Veselý s Maxou podle rozsudku předkládali úřadu k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny, nebo nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví.

Ostatní odsouzení podnikatelé podle rozsudku nezákonně získané peníze pomáhali legalizovat. Všichni obžalovaní podnikatelé dostali nepodmíněné tresty vězení, případně také zákazy činnosti a povinnost hradit škodu. Jediný Václav Čada původně odešel s podmínkou, odvolací Vrchní soud v Praze mu ale trest zpřísnil na 3,5 roku nepodmíněně. Vinu všichni popírali, proces označovali za politickou objednávku. Minulý týden se sedm aktérů kauzy obrátilo na Nejvyšší soud, který bude rozhodovat o jejich dovolání.

Vedle podnikatelů čelili obžalobě tři bývalí vysoce postavení státní úředníci z někdejší sekce pro předsednictví, a to kvůli způsobu zadání zakázky. Justice je však zprostila viny s tím, že jejich skutek nebyl trestným činem. Úředníci vycházeli z toho, že Promopro bylo jedinou firmou, která byla v dané době schopna rozsáhlou zakázku splnit.

Témata:  kauza: Promopro vláda soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy