Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matrika nezapsala dítě kvůli nezvyklému jménu, rodiče mají šanci na odškodnění

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) dal rodičům novou šanci na odškodnění za to, že matrika nezapsala jejich synovi neobvyklé jméno Thymian. Nárokem se musí znovu zabývat odvolací Městský soud v Praze. Od narození v září 2012 do června 2015 měl chlapec v rodném listě zapsáno v kolonce křestního jména "nezjištěno", což rodině působilo komplikace. Vyhlášení nálezu se nikdo z rodiny nezúčastnil.

Matrika ve Vrchlabí chtěla, aby rodiče znaleckým posudkem doložili, jakou by jméno mělo mít pravopisnou podobu. Když posudek nedodali, řízení zastavila.

Rodičů se později zastal Nejvyšší správní soud, podle kterého by vyžádání posudku mělo být výjimečným krokem. Matriky mají při ověřování správné podoby jména vycházet například z listinných důkazů dodaných rodiči nebo z informací ze zahraničních veřejně přístupných databází.

Poté už se do rodného listu dostalo jméno Thymian a rodiče podali další žalobu, jejímž prostřednictvím se domáhali přiměřeného zadostiučinění za nemajetkovou újmu. Nárok každý vyčíslili na 50.000 korun. Obvodní soud pro Prahu 7 dospěl k závěru, že nárok je částečně důvodný. Proto stanovil, že ministerstvo vnitra vyplatí každému 15.000 korun.

Městský soud v Praze ale verdikt zrušil a nárok zcela zamítl. Zdůvodnil to tím, že zastavení řízení bylo pouze krokem procesní povahy a nemůže být odškodněno. Ústavní soud vyjádřil opačný názor.

"Nelze rozlišovat, zda je rozhodnutí procesní nebo meritorní, záleží na tom, zda bylo nezákonné a zda rozhodnutím mohlo dojít k zásahu do práv," řekl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník. Městský soud musí rozhodnout znovu.

Pravidla pro zápis jmen v Česku upravuje zákon o matrikách. Říká, že "do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká." Zcela vymyšlená jména zapsat nelze.

Témata:  Ústavní soud ČR odškodnění rodina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy