reklama

S trestním spisem se podle Macha manipulovalo u Obvodního soudu pro Prahu 2, který projednával i jeho současnou žalobu o odškodné. Ztratily se prý důkazní materiály, které prokazovaly praní špinavých peněz v bance Credit Suisse, a ve spisu se později objevily jejich upravené podvrhy. Výběrní lístek byl podle něj nahrazen zmanipulovanou fotokopií, na níž chybí číslo účtu, podpis výběrce, podpis bankéře a ověření banky. Mach trvá na tom, že banka by na základě takového lístku žádné peníze nevydala.

"Z žádných důkazů nebylo prokázáno, že s výběrním lístkem bylo manipulováno," řekla dnes soudkyně Martina Weissová. "Muselo by být najisto postaveno, že výběrní lístek tehdy předložený vypadal jinak než ten, který je nyní ve spisu založen, a to se neprokázalo," dodala.

Lístek i další údajně chybějící dokumenty si v rámci mezinárodní právní pomoci vyžádal švýcarský prokurátor, který údajné tunelování Machových švýcarských účtů vyšetřuje. Podnikatel tvrdí, že mu z účtu někdo vybral 930.000 dolarů (20,3 milionu korun) už v roce 1996, ale že to zjistil až v roce 2010.

Přes Machovy švýcarské účty podle podnikatele "proteklo" celkem 150 milionů dolarů. Takové peníze tam prý nikdy neměl, ačkoliv transakce se děly pod jeho jménem, a to i v době, kdy byl jako jediný člověk oprávněný k účetním operacím ve vězení. Domnívá se, že peníze "vyprané" prostřednictvím zaměstnanců banky pocházely z české privatizace, z jaké konkrétně, prý ale netuší. Média dříve spekulovala o Mostecké uhelné společnosti.

Bývalého fotbalového bosse obvinila policie v roce 1998 v souvislosti s koupí luxusního vozu BMW v Německu. Odsouzen byl na pět let za krácení cla, z trestu si odseděl polovinu. Někdejší sponzor ODS Mach uvádí, že stíhání bylo vykonstruované, policie prý od něj chtěla získat informace o financování strany. V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu, pražský vrchní soud ho ale v roce 2008 pravomocně osvobodil.