Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjčí Česko 40 miliard korun MFF? Poslanci brzy rozhodnou

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna pravděpodobně beze změn schválí zákon o poskytnutí státní záruky České národní bance za úvěr pro Mezinárodní měnový fond. Centrální banka má MMF poskytnout půjčku 1,5 miliardy eur, tedy asi 40 miliard korun. Půjčku, která má posílit zdroje MMF, bude financovat ze svých devizových rezerv. Normu dnes poslanci poslali do závěrečného kola schvalování.

Samotné poskytnutí půjčky MMF schválila vláda loni v srpnu. Peníze půjdou z devizových rezerv ČNB a stát za ně nabídl záruku. Centrální bance by měly být ze státního rozpočtu částečně kompenzovány některé náklady a ušlý zisk. Přijetí zákona vyžaduje zákon o rozpočtových pravidlech, který opravňuje ČR poskytovat státní záruky jen na základě zvláštního zákona.

V předchozím období ČNB poskytla MMF dvě bilaterální půjčky za 2,53 miliardy eur, připomněla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). První z půjček už fond splatil, druhá nebyla čerpána. Od roku 2010, kdy bylo zahájeno čerpání, do konce roku 2016 vyplatilo ministerstvo financí na kompenzacích ČNB celkem 120,6 milionu korun.

Zpravodaj Jan Skopeček (ODS) poznamenal, že v historii MMF se nestalo, aby fond svoje závazky nesplnil. Dodal, že půjčka souvisí s řešením "průšvihu" zemí jižního křídla eurozóny a jde o snahu získat financování pro státy, které si ho nedokážou obstarat na finančním trhu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky půjčky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy