Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborář Dufek pohrozil ČSSD: Pokud nepůjde do vlády, odbory připraví stranu o hlasy

Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů (ASO)
Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů (ASO)
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Zemědělské odbory se budou snažit o odliv voličů ČSSD, pokud strana nevstoupí do připravované vlády s ANO. Uvedl to dnes šéf zemědělských odborářů Bohumír Dufek. Pod tiskové prohlášení se podepsal jako předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR. Organizace sdružuje 35.000 členů. Členové ČSSD nyní o vstupu do vlády s ANO hlasují v referendu, připravovaný menšinový kabinet počítá s tolerancí od komunistů.

"Kategoricky prohlašuji, že pokud nedojde k vládní spolupráci, uděláme všechno proto, aby ČSSD nedostala od zaměstnanců a občanů žijících v malých městech a na venkově žádné hlasy, protože nebudeme volit a podporovat stranu, která nemá žádný koaliční potenciál," uvedl Dufek.

Podle něj si musí být sociální demokracie vědoma toho, že buď obhájí své postavení u voličů, nebo skončí jako strany, které vypadly ze Sněmovny. Jmenoval Věci veřejné, ODA a Unii svobody. ČSSD rozštěpili nejvyšší představitelé, kteří jsou aktuálně v Parlamentu, míní Dufek.

Vedení ČSSD dojednalo s ANO návrhy koaliční smlouvy a programového prohlášení, členové strany o vstupu do vlády hlasují od pondělí. Referendum potrvá do 14. června, výsledky mají být známy o den později. Vznik vlády ale ještě mohou zkomplikovat požadavky komunistů na změny v programovém prohlášení.

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR je druhou největší odborovou organizací v Česku po Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS). Členy má vedle zemědělství i v dalších pracovních odvětvích.

Témata:  Bohumír Dufek Sociální demokracie (SOCDEM) ČMKOS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy