reklama

Demonstranti v Praze s sebou měli transparenty s nápisy Chcete měnit ústavu? a Demokracii, nebo raději koblihu? Lidé si pak přelepili ústa a několik minut mlčky stáli. Jeden z organizátorů Mikuláš Minář vystoupil s "němým projevem", kdy lidem ukazoval papíry s nápisy. Na těch stálo, že Babiš lže, likviduje nezávislou policii a odmítá veřejnou debatu. Některé nápisy odměnili lidé potleskem. "Toto byla ta nejzajímavější diskuse, kterou kdy kdo s naším premiérem vedl," řekl pak Minář. "Děkuji, že se nebojíte říct nahlas svůj názor," dodal v nadsázce.

Po půl hodině se protest vydal k úřadu vlády. Lidé celou cestu mlčeli. U Strakovy akademie drželi minutu ticha za všechny utlačované a za to, aby byli všichni trestně stíhaní spravedlivě vyšetřeni. Naproti úřadu také nechali na zdi vzkazy Andreji Babišovi, který je trestně stíhán v dotační kauze Čapí hnízdo.

Organizátoři uvedli, že Babiš je ochoten se s nimi sejít pouze za zavřenými dveřmi, bez účasti novinářů a veřejnosti. "Člověk, který se zaklíná transparentností, tak již počtvrté odmítl transparentně odpovědět občanům na jejich otázky," uvedli v prohlášení. V dopise zaslaném Babišovi napsali, že stojí o veřejnou diskusi.

"Chceme také upozornit i na postupné nahrazování vedoucích pozic v bezpečnostních složkách, které trestně stíhaný premiér, navíc bez důvěry, právě před našimi zraky vykonává," uvedli organizátoři na facebooku.

Asi 80 lidí s přelepenými ústy a transparenty s nápisy proti Babišovi se sešlo na centrálním náměstí v Českých Budějovicích. V Olomouci, Zlíně a Liberci byla účast do dvou desítek lidí. Další demonstraci proti Babišovi chystá iniciativa na 5. června, tentokrát na Václavském náměstí v Praze.

Iniciativa Milion chvilek usiluje o to, aby se Babiš vzdal funkce.