Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hayato Okamura bude kandidovat do Senátu za lidovce

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidovci vyšlou do senátních voleb v Praze 8 tlumočníka a překladatele Hayata Okamuru, bratra předsedy SPD Tomia Okamury. ČTK to dnes řekla mluvčí KDU-ČSL Denisa Morgensteinová. Hayato Okamura se ke své kandidatuře vyjádří dopoledne na tiskové konferenci společně s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

Nominaci Okamury do senátních voleb schválil celostátní výbor KDU-ČSL. Lidovecký kandidát má přislíbenou i podporu od pražské organizace Zelených a bude chtít oslovit i další politické strany. Piráti, o jejichž podporu usiloval, nicméně už v daném obvodě ve vnitrostranických primárkách upřednostnili ekonoma a bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta.

Hayato Okamura kandidoval loni na podzim za lidovce do Sněmovny. Byl na pátém místě pražské kandidátky, díky preferenčním hlasům se posunul na třetí. KDU-ČSL ale v metropoli získala pouze jeden poslanecký mandát, který připadl starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému.

Bělobrádek už dříve uvedl, že lidovci budou v podzimních senátních volbách usilovat o to, aby se stali nejsilnějším klubem v horní komoře Parlamentu. V současnosti jsou nejsilnější sociální demokraté, kteří mají 24 senátorů a 13 křesel obhajují. KDU-ČSL má se 16 senátory druhý nejpočetnější klub, obhajuje tři mandáty. Do podzimu ale ještě může jedno senátorské křeslo přidat, pokud lidovecká kandidátka Michaela Blahová uspěje ve druhém kole doplňovacích voleb ve Zlíně.

Lidovci už část kandidátů do Senátu oznámili. V Náchodě se například o vstup do horní komory bude ucházet předseda strany Pavel Bělobrádek, na Chrudimsku bývalý ministr kultury Daniel Herman. Svůj senátorský mandát bude obhajovat i zlínský hejtman Jiří Čunek.

Témata:  KDU-ČSL Hayato Okamura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy