Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení bezpečnosti na řekách: Lodě v ČR budou napojeny na systém sledování pohybu

Řeka, ilustrační foto
Řeka, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Lodě na vnitrozemských plavbách mají být povinně vybaveny zařízením pro sledování pohybu. Novela zákona o vnitrozemské plavě, kterou dnes podle tiskového odboru Strakovy akademie schválila vláda, nyní čeká na posouzení v Parlamentu. Ministerstvo dopravy si od zavedení povinnosti slibuje zejména zvýšení bezpečnosti na řekách. Opatření by mělo pomoct také v ochraně životního prostředí a ke zvýšení efektivity plavebního provozu.

Údaje o plavbě mají být vkládány do systému Říční informační služby, který by měl evidovat veškeré potřebné informace o všech plavidlech a jejich cestách. Systém bude součástí celoevropského programu, jehož cílem je spravovat informace o vnitrozemské vodní dopravě v Evropské unii.

Správcem systému v České republice je Státní plavební správa. Monitorovací zařízení jsou v ČR nyní využívána dobrovolně, mají je například policejní plavidla.

Návrh novely zákona dále vymezuje technická pravidla pro způsobilost lodí a podmínek jejich provozu. Novela tato pravidla upravuje podle požadavků evropské směrnice z roku 2016.

Témata:  lodní doprava řeky zákony

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy