Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení bezpečnosti na řekách: Lodě v ČR budou napojeny na systém sledování pohybu

Řeka, ilustrační foto
Řeka, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Lodě na vnitrozemských plavbách mají být povinně vybaveny zařízením pro sledování pohybu. Novela zákona o vnitrozemské plavě, kterou dnes podle tiskového odboru Strakovy akademie schválila vláda, nyní čeká na posouzení v Parlamentu. Ministerstvo dopravy si od zavedení povinnosti slibuje zejména zvýšení bezpečnosti na řekách. Opatření by mělo pomoct také v ochraně životního prostředí a ke zvýšení efektivity plavebního provozu.

Údaje o plavbě mají být vkládány do systému Říční informační služby, který by měl evidovat veškeré potřebné informace o všech plavidlech a jejich cestách. Systém bude součástí celoevropského programu, jehož cílem je spravovat informace o vnitrozemské vodní dopravě v Evropské unii.

Správcem systému v České republice je Státní plavební správa. Monitorovací zařízení jsou v ČR nyní využívána dobrovolně, mají je například policejní plavidla.

Návrh novely zákona dále vymezuje technická pravidla pro způsobilost lodí a podmínek jejich provozu. Novela tato pravidla upravuje podle požadavků evropské směrnice z roku 2016.

Témata:  lodní doprava řeky zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy