Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší politickou kulturu prý mají obce, poslanci propadli

Městys Holany
Městys Holany
Foto: czregion.cz

Praha - Nejlepší politickou kulturu mají podle názoru Čechů představitelé obcí. Myslí si to 57 procent lidí, opačný názor zastává třetina. Nejhůře dopadlo hodnocení poslanců, kteří mají podle tří ze čtyř dotázaných lidí špatnou kulturu. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes výsledky poskytlo ČTK. Mezi politickými stranami jsou nejpříznivěji vnímáni Piráti, na opačném konci jsou představitelé TOP 09.

V porovnání s loňským výzkumem se zlepšilo hodnocení politické kultury představitelů krajských samospráv, senátorů, politiků ODS, TOP 09 a KSČM. Zhoršení bylo naopak zjištěno u politiků ČSSD. V případě členů vlády se hodnocení za poslední rok zlepšilo, nadále však většina lidí, 63 procent, jejich politickou kulturu hodnotí špatně. Senátoři získali 34 procent kladných hlasů a 56 procent záporných.

Představitelé obcí a krajů jsou jedinými skupinami, u kterých převážilo kladné hodnocení nad záporným. Kultura krajských představitelů je podle 42 procent dotázaných dobrá a podle 34 procent špatná. Téměř vyrovnané podíly měli politici z řad Pirátů, které vnímá příznivě 43 procent lidí a negativně 44 procent lidí.

Politická kultura představitelů hnutí ANO je podle dvou pětin lidí dobrá a podle poloviny špatná. Podíl lidí, kteří politiky ANO vnímají negativně, se každoročně zvyšuje, zatímco lidí s opačným názorem ubývá. Podobný trend je patrný u politiků ČSSD, jejichž kulturu hodnotí záporně tři pětiny lidí a kladně 30 procent. Příznivé hodnocení převažovalo u politiků této strany jedinkrát a naposledy v roce 2014, bylo to v poměru 47/43.

Politici KSČM získali 37 procent kladných hlasů a 50 procent záporných. Špatné hodnocení nad dobrým převládá také u politiků STAN (46/35), KDU-ČSL (53/33), ODS (57/32), SPD (57/29) a TOP 09 (64/23).

Průzkum se uskutečnil od 7. do 19. dubna mezi 1115 lidmi staršími 15 let.

Témata:  politici průzkumy obce Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy