Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal petici proti omezení zbraní, donesl mu jí konkurent

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman podepsal petici proti regulaci zbraní ze strany Evropské unie. Na twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Petici na Pražský hrad přinesl v úterý za její organizátory Zemanův protikandidát z prezidentské volby Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Převzal ji od něj prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině loňského března. Cílem směrnice je zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní, trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

Minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podala proti směrnici žalobu k Soudnímu dvoru EU. S problematikou se chce potýkat i kabinet, který domlouvá hnutí ANO s ČSSD. Programové prohlášení slibuje, že koalice prosadí legislativu, která "podstatně zmírní negativní důsledky evropské směrnice o zákazu držení některých druhů zbraní".

Petice, kterou Zeman podepsal, byla vytvořena v polovině letošního ledna. Její signatáři žádají Parlament, vládu i prezidenta, aby "znovu projednali a podpořili a schválili novelu ústavního zákona o bezpečnosti ČR, zakotvující do našeho ústavního pořádku právo na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a vnitřní i vnější bezpečnosti našeho státu". Doufají, že taková změna by byla ústavní zárukou zachování současných "zákonných rámců". Zároveň petice vyzývá zástupce ČR, aby směrnici odmítli.

Témata:  Miloš Zeman petice zbraně Jiří Hynek EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy