Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ornitologové žádají, aby lidé nestříleli po havranech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Česká ornitologická společnost upozornila dnes na množící se útoky lidí proti havranům. Ochránci odsuzují hlavně shazování hnízd nebo střílení vzduchovkou, které bylo podle nich zaznamenáno například na Táborsku a Chrudimsku. Havran polní přitom patří mezi poměrně vzácné druhy.

Podle atlasu ptáků, který je dostupný na internetu, hnízdí havrani v Česku na málo místech. Dříve byly jejich počty vysoké, od minulého století ale populace kolísá. Souvisí to se zásahy člověka do krajiny i s přímým pronásledováním. Jde o shazování hnízd, případně používání vzduchovek a dělbuchů.

"Chápeme, že soužití s velkým množstvím havranů nemusí být příjemné. Potom je přirozené snažit se jejich kolonii posunout dál od lidských sídel, ale musí se to dělat s rozmyslem a mimo dobu hnízdění," řekl ČTK předseda ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. Havrani mají v hnízdech mláďata právě v tuto dobu.

Střílení vzduchovkou nebo použití dělbuchů proti havranům lze podle Vermouzka posuzovat jako přestupek proti zákonu o ochraně přírody, případně jako týrání. "Upozorňujeme na nesprávnost takového počínání a vedeme lidi k tomu, aby si uvědomili, že jsou také součástí přírody, a respektovali ji," uvedl.

Havran patří mezi krkavcovité ptáky a vyznačuje se vysokou inteligencí. "Tak jako řada dalších druhů se naučil žít v blízkosti člověka a využívat potravní zdroje, které jim toto prostředí nabízí," řekl Vermouzek. Havrani žijí po celý rok společenským způsobem života, hnízdí většinou v otevřené krajině s vysokými stromy.

"V Česku jsou hnízdící havrani docela vzácní, podle loni skončeného mapování se objevují jen na sedmi procentech území, hnízdění se podařilo prokázat dokonce jen na čtyřech procentech území, většinou v blízkosti větších řek," uvedli ornitologové v tiskové zprávě.

Témata:  zvířata příroda lidé pactvo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy