Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brdech hrozí povodně kvůli silným dešťům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Na Příbramsku, Rokycansku a v okrese Plzeň-jih mohou některé menší toky dosáhnout nejvyššího povodňového stupně, varoval dnes večer Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli vydatným srážkám už byly na tocích odvodňujících oblast Brd dosaženy první nebo druhé stupně, upozornili meteorologové.

V oblasti Brd spadlo za uplynulých 24 hodin 60 až 90 litrů vody na metr čtvereční. Výjimečně překročil úhrn srážek i 100 litrů.

V zasažené oblasti navíc nadále prší. "Srážky jsou přechodně zesilovány pokračující bouřkovou aktivitou, která bude během nočních hodin zvolna slábnout," uvedl ČHMÚ.

Na tocích odvodňujících oblast Brd jako jsou Litavka, Klaba a Červený potok byl už dosažen první či druhý povodňový stupeň. "V nejbližším období nelze na menších tocích ojediněle vyloučit krátkodobé překročení třetího stupně povodňové aktivity," varuje ČHMÚ.

V ohrožené oblasti by se lidé měli vyhnout veškerým aktivitám v korytě toků i v jejich bezprostředním okolí. V případě nutnosti je třeba uposlechnout výzev povodňových orgánů, policie a hasičů.

Témata:  povodně déšť počasí Brdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy