reklama

Zvláštní skupinu pohřešovaných tvoří "dítě v ohrožení". Policie do ní zařadí pohřešované dítě v okamžiku, kdy se vzhledem ke svému věku mohlo stát obětí neštěstí, postrádá přístup k životu potřebným lékům, je prokazatelně fyzicky či psychicky handicapované nebo se stalo obětí únosu. Prostřednictvím sdělovacích prostředků a sociálních sítí je pak žádána o pomoc veřejnost.

Při vyhlašování pátrání po pohřešovaných dětech je podle policie důležitý kontakt mezi rodiči a policisty, kteří potřebují získat co nejrychleji přesné, pravdivé a ucelené informace o dítěti. Také o jeho chování předtím než zmizelo a jeho případných problémech.

"A to i v případě, že tyto informace nemusí být pro rodinu vždy příjemné. Policistům se poté mnohem snadněji rozhoduje, jakým směrem pátrání vést," uvedl Šváb. Podle policie se rodiče někdy snaží zamlčet důležité informace například o výchovných problémech s dítětem, které může nastalou situaci řešit útěkem.

Na 25. května připadá mezinárodní den pohřešovaných dětí, známý jako Pomněnkový den. Připomíná se od roku 1983. Prvotním impulsem k tomuto kroku byl 25. květen 1979, kdy se v americkém New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec. Jeho rodiče už chlapce nikdy neviděli.