reklama

Ve Strašicích na Rokycansku meteorologové naměřili za 24 hodin 83 milimetrů srážek, to je nejvíc v celém Plzeňském kraji, řekl ČTK Martin Adamovský z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Klabava v Hrádku vystoupala na první povodňový stupeň ve čtvrtek, kolem půlnoci těsně dosáhla zhruba na hodinu i druhého povodňového stavu, tedy hladiny nad 150 centimetrů. V 8:00 byla hladina na 113 centimetrech a pomalu klesá. První povodňový stupeň platí v Hrádku nad 110 centimetrů. V Nové Huti má nyní Klabava 136 centimetrů, hranice pro první stupeň je 120 centimetrů. Holoubkovský potok v Rokycanech měl v 8:00 hladinu na 81 centimetrech, to je 21 centimetrů nad hranicí pro první povodňový stupeň.

Hasiči měli v souvislosti s deštěm 37 výjezdů, z toho bylo 36 ve čtvrtek a jeden dnes. "Z celkového počtu událostí spojených s deštěm připadá na čerpání vody 19 výjezdů, a dalších 13 na technické pomoci, jako je zprůchodňování vtokových vpustí, odstraňování bahna z komunikací a veřejných prostorů obcí, hrazení pomocí pytlů s pískem a tak dále," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. V 11 případech hasiči odstraňovali spadlé nebo vyvrácené stromy hrozící pádem. Několikrát také vyjeli k monitorování stavu toků. Nejvíce zásahů měli hasiči na Rokycansku, jižním a severním Plzeňsku.

Podle Adamovského v Brdech napršelo za posledních 24 hodin nejvíce vody v Plzeňském kraji. Například v Kralovicích na severním Plzeňsku a ve Zbirohu na Rokycansku spadlo za poslední den kolem 50 milimetrů srážek, v Plzni 26 milimetrů a v Klatovech pouze sedm milimetrů srážek.