Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Domažlicku jsou po lijácích podmáčené koleje, nejezdí vlaky

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Domažlice - Kvůli silnému dešti v Plzeňském kraji stále nejezdí vlaky mezi Stodem a Holýšovem na Domažlicku na trati do Německa. Ve čtvrtek se tam doprava zastavila kvůli podmáčeným kolejím, provoz by měl být obnoven dnes, řekla ČTK Kateřina Šubová ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Náhradní dopravu zajišťují autobusy. Po vydatných srážkách jsou v kraji na třech místech první povodňové stupně na Rokycansku na řece Klabavě a na Holoubkovském potoce. Oba vodní toky reagují na množství vody, které spadlo v Brdech.

Ve Strašicích na Rokycansku meteorologové naměřili za 24 hodin 83 milimetrů srážek, to je nejvíc v celém Plzeňském kraji, řekl ČTK Martin Adamovský z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Klabava v Hrádku vystoupala na první povodňový stupeň ve čtvrtek, kolem půlnoci těsně dosáhla zhruba na hodinu i druhého povodňového stavu, tedy hladiny nad 150 centimetrů. V 8:00 byla hladina na 113 centimetrech a pomalu klesá. První povodňový stupeň platí v Hrádku nad 110 centimetrů. V Nové Huti má nyní Klabava 136 centimetrů, hranice pro první stupeň je 120 centimetrů. Holoubkovský potok v Rokycanech měl v 8:00 hladinu na 81 centimetrech, to je 21 centimetrů nad hranicí pro první povodňový stupeň.

Hasiči měli v souvislosti s deštěm 37 výjezdů, z toho bylo 36 ve čtvrtek a jeden dnes. "Z celkového počtu událostí spojených s deštěm připadá na čerpání vody 19 výjezdů, a dalších 13 na technické pomoci, jako je zprůchodňování vtokových vpustí, odstraňování bahna z komunikací a veřejných prostorů obcí, hrazení pomocí pytlů s pískem a tak dále," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. V 11 případech hasiči odstraňovali spadlé nebo vyvrácené stromy hrozící pádem. Několikrát také vyjeli k monitorování stavu toků. Nejvíce zásahů měli hasiči na Rokycansku, jižním a severním Plzeňsku.

Podle Adamovského v Brdech napršelo za posledních 24 hodin nejvíce vody v Plzeňském kraji. Například v Kralovicích na severním Plzeňsku a ve Zbirohu na Rokycansku spadlo za poslední den kolem 50 milimetrů srážek, v Plzni 26 milimetrů a v Klatovech pouze sedm milimetrů srážek.

Témata:  železnice povodně Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy