Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Živel v Zaječově zničil chodníky a kanalizaci

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Beroun - V Zaječově na Berounsku byly dnes zrušeny všechny povodňové stupně, toky výrazně klesly. První povodňový stupeň odvolalo vedení obce před 8:00, řekla ČTK starostka Irena Nezbedová. Voda v obci zničila chodníky a dešťovou kanalizaci, škody tak dosáhnou až několika milionů korun.

Zaječov byl jednou ze tří středočeských obcí, kde v noci platil třetí stupeň povodňové aktivity. Rozvodněné byly dva potoky. Nezbedová ČTK ve čtvrtek večer řekla, že se obec připravuje na evakuaci. "Evakuace nakonec neproběhla. Až do půlnoci byli lidé připraveni v úseku, kde ten potok vytéká z Brd z lesa, a oni jsou první na ráně. Tam je takový úzký můstek, tak jsme se báli, aby klády jdoucí z lesa ten most nezacpaly, v tom případě by byli hned vyplavení. Takhle měli vodu u prvního schodu u domu," řekla Nezbedová. Zhruba hodinu po půlnoci začala voda opadat, evakuace se proto nakonec neuskutečnila.

"Objíždím, fotím, pojišťovnu jsem pozvala. Voda nám vzala velkou část chodníku, pod kterým je dešťová kanalizace. To se všechno rozlétalo. Všechno se musí udělat v úseku 100 až 150 metrů," dodala starostka.

Za povodeň v obci může podle ní sucho. "Většinou ty Brdy nám vodu zastavily, ale teď jak bylo všechno suché, tak prostě ta voda letěla dolů," uvedla Nezbedová.

Třetí stupeň povodňové aktivity platil v noci kromě Zaječova také v Obecnici a Trhových Dušníkách na Příbramsku. V Obecnici voda vyplavila několik desítek domů.

Témata:  povodně Středočeský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy