Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povodně už hrozit nebudou. Předpověď na víkend a další dny

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Situace ze čtvrtku, kdy se zejména ve středních Čechách rozlily po vydatných deštích některé toky, by se v nejbližší době neměla opakovat. Podle předpovědi mají srážky dnes ubývat a neděle má už být téměř bez deště. V dalších dnech se mohou podle meteorologů objevit při zvětšené oblačnosti jen ojedinělé a lokální přeháňky nebo bouřky. ČTK to dnes řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

"Taková krize, jako byla ze včerejška (čtvrtku) na dnešek, už nebude," uvedl mluvčí. Podle něj se menší toky v středních Čechách, Plzeňském a Jihočeském kraji rozvodnily kvůli masivním srážkám a bouřkám, které byly na poměrně velké části území. Například některé toky odvodňující Brdy tak v noci na dnešek dosáhly druhého až třetího stupně povodňové aktivity. Dnes ráno už byla situace klidnější a meteorologové tam evidovali maximálně druhé stupně.

"Byl výrazný rozdíl mezi jihozápadem a severovýchodem, jihozápadní polovina ČR byla pokryta oblačností a bylo tam poměrně velké množství bouřek a srážek, zatímco na severovýchodě nebylo nic," uvedl ke čtvrtečnímu počasí Dvořák.

Podle něj budou dnes přeháňky jen v jižní polovině republiky, postupně ale budou ubývat. Ojediněle se mohou objevit i v sobotu, kdy mohou být intenzivnější v Beskydech, podle Dvořáka by ale neměly být v takové míře jako ve čtvrtek v Brdech. Neděle bude téměř bezesrážková.

V týdnu se mohou v ČR vyskytnout lokální bouřky, případně s intenzivními srážkami. "Například to vyplaví hlínu z pole, ale na prostoru například pět krát pět kilometrů, tedy ne na tak velkém území, jako byly Brdy," dodal mluvčí.

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky, zejména na severu a východě území. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od středy do pátku:Jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 32 °C.

Témata:  počasí povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy