Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provoz na Vltavě je omezen. V Českém Krumlově začal odlom skály,

Český Krumlov. Foto: Ondřej Koníček
Český Krumlov. Foto: Ondřej Koníček
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Český Krumlov - Firma Strix začala dnes odlamovat asi tisícitunový blok Barevné skály u Českého Krumlova, kde podle statika hrozilo, že se část masivu zřítí. Státní plavební správa proto omezila provoz na Vltavě. Strix nejdřív odlomí a shodí dolů stopadesátitunový blok, práce by měly skončit nejpozději 30. června. ČTK to dnes řekl ředitel firmy Strix Dušan Dufka. Skála je podle něj rozpraskaná.

Vodáci nyní mohou projet pod skálou jen do pěti metrů od levého břehu, jez u pravého břehu se splouvat nesmí. Strix ve čtvrtek dokončil přípravné zabezpečovací práce, které ochrání cestu pod skálou a jez.

Dnes začala firma odlamovat blok horního převisu. "Spočítali jsme, že má přibližně 150 tun. Odlomit a odtlačit ho chceme pomocí dvou pneumatických podušek, každá o výtlaku 90 tun. Máme šanci,že spřaženými 180 tunami bychom měli stopadesátitunový blok odtlačit a shodit," řekl Dufka.

Masiv tvoří jednotlivé bloky, které bude Strix postupně shazovat dolů ráno a dopoledne, kdy po řece nejezdí moc vodáků. Odpoledne bude vrtat, nakládat a odvážet materiál. Skálu bude odlamovat pomocí hydraulických klínů, pneumatických sbíjecích kladiv a pneumatických podušek.

Ve čtvrtek dokončil Strix instalaci záchytné bariéry, v předchozích dnech firma položila tlumicí matraci z gumových pásů a pneumatik, která chrání silnici, a postavila plot, který brání pádu kamení do řeky.

Firma zjistila, že skála je "totálně rozpraskaná". Vnější plášť je podle Dufky sestavou volně naskládaných bloků.

První etapa prací u Českého Krumlova potrvá do konce června. Práce budou stát 5,9 milionu Kč, řekla ČTK Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR, pro něž Strix práce dělá. Podle toho, zda bude skála i po odlomu nebezpečná, naváže co nejdříve druhá etapa.

Propust u pravého břehu řeky se nyní splouvat nesmí, Povodí Vltavy ji podle informací z minulého týdne nejpozději 28. května zahradí pomocí trámů. Zákaz vodáci vesměs dodržují; Dufka uvedl, že školní skupiny stoprocentně, zahraniční turisté před jezem váhají. U levého břehu lze lodě přenést v nejvzdálenějším místě od skály. Asi 200 metrů před propustí je také síť jako zábrana. Loni splulo Vltavu podle odhadů 250.000 lidí.

Témata:  Český Krumlov

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.