reklama

"Škody jsou velké, vzalo to některé cesty, podemlelo to dva mosty. Ten obecní bude muset kompletně pryč, krajská správa a údržba silnic posuzuje stav druhého mostu, ten ale snad bude dobrý," řekl Karas. Povodeň podle něj přerušila přivaděč vody do vodojemu, obec má proto problém s vodou. "Do studny se nám dostala povrchová voda, takže jsme museli zastavit dodávku obecní pitné vody a museli jsme přivézt cisterny," řekl starosta.

Obec se snaží provizorně zprovoznit zničené komunikace, naváží proto kámen a štěrk, aby mohla auta obcí projíždět. V jedné části byly poškozené také břehy Obecnického potoka.

Obecnický potok podle Karase rozvodnilo upouštění vodní nádrže Octárna, která je zdrojem pitné vody pro Příbram. "Tím se ta situace ještě zhoršila, ale upouštět to museli, protože by to začalo přetékat, to jinak nešlo," řekl starosta.

Škody Karas prvotně odhadl asi na deset milionů, upozornil ale, že se jejich výše zřejmě změní. "Most bude stát minimálně 1,5 milionu, potom nějaké úpravy břehů potoka, musí se opravit cesty v délce asi 200 až 300 metrů," řekl.

V nedalekém Zaječově na Berounsku voda zničila chodníky a dešťovou kanalizaci. Škody v této obci se budou zřejmě pohybovat v milionech korun.